NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 16 januari: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Vooral in het zuiden en zuidoosten komt dichte mist voor. De mist kan in Noord-Brabant en Limburg hardnekkig zijn, elders schijnt vanochtend en vanmiddag de zon geregeld. Het wordt -1 in de mist tot 3 graden vlak aan zee.

Donald Trump wil de sancties tegen Rusland opheffen in ruil voor een kernwapendeal. Dat zegt de aankomend president in zijn eerste grote internationale kranteninterview. De Britse Times en het Duitse Bild spraken hem in de aanloop naar zijn inauguratie, aanstaande vrijdag. Volgens Trump lijdt Rusland onder de sancties die werden ingesteld na de annexatie van de Krim.

Trump heeft verder kritiek op de Duitse bondskanselier Merkel. Hij noemt haar vluchtelingenbeleid rampzalig. Volgens Trump was voor veel vluchtelingen uit Syrië opvang in de regio beter geweest.

De Velsertunnel is na een renovatie van negen maanden weer open. De oudste snelwegtunnel van Nederland was sinds april gesloten, maar ging om 05.00 uur weer open voor verkeer. De doorrijhoogte van de tunnel is 12 centimeter verhoogd.

Daarnaast zijn er nieuwe vluchtwegen, een digitaal besturingssysteem en een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd. Later vandaag neemt minister Schultz van Infrastructuur de tunnel officieel in gebruik. Dat gebeurt met een optocht van oldtimers.

Geïnteresseerden konden eerder al door de vernieuwde tunnel lopen

Tennisster Kiki Bertens is in de eerste ronde van de Australian Open uitgeschakeld. Ze verloor in twee sets van de Amerikaanse Lepchenko: 7-5 en 7-6. Bertens had zich als nummer negentien voor het toernooi geplaatst, maar was niet opgewassen tegen de nummer 86 van de wereld. Vorig jaar strandde Bertens ook in de eerste ronde van het grandslamtoernooi in Melbourne.

Bertens knokt, maar komt niet door eerste ronde Australian Open

De verhouding tussen de allerrijksten en de allerarmsten in de wereld komt steeds schever te liggen, zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Acht mannen bezitten evenveel als de 3,6 miljard armste mensen van de wereld. Zes jaar geleden bestond de groep van allerrijksten nog uit 388 mensen. Oxfam Novib roept op om de ongelijkheid aan te pakken.

Verder vandaag...

Voor de rechtbank in Amsterdam staat vanaf vandaag een van de grootste vermoedelijke wapenhandelaars van Nederland terecht. De 66-jarige Jan B. uit Hulten zou de onderwereld jarenlang hebben voorzien van wapens, waarmee liquidaties en overvallen zijn gepleegd. B. claimt dat hij er niets mee te maken heeft; hij zegt dat hij een verzamelaar is.

Freek de Jonge voert deze week actie in Groningen om de aardbevingsslachtoffers een hart onder de riem te steken. De Jonge is geboren in het Groningse Westernieland en voelt zich zeer betrokken bij de aardbevingsproblematiek. Er zijn bijeenkomsten in Godlinze, Loppersum, Westernieland en Oldenzijl.

De Explosieven Opruimingsdienst begint met het ruimen van 26 vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. De bommen liggen op een akker in Rijsenhout bij Schiphol. Voor de veiligheid moeten alle bommen van 50 tot 500 kilo geruimd worden. De operatie duurt de hele maand.

Vanmiddag maakt ex-PvdA'er Jacques Monasch de kandidatenlijst van zijn nieuwe partij Nieuwe Wegen bekend.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl