NOS NieuwsAangepast

Geheim van 'waterdichte' alcoholband zit 'm in zweet en contact

Een enkelband die het alcoholpromillage meet. Dat is het nieuwe wapen waarmee justitie de strijd aangaat tegen misdrijven waarbij drank in het spel is. Vanaf morgen kunnen mensen die een alcoholverbod opgelegd krijgen, daarvoor kiezen. Maar hoe werkt hij?

De alcoholmeter, zo heet de enkelband. Wie daarvoor kiest, hoeft geen bloed- en urinecontroles meer te ondergaan. De band meet namelijk automatisch het alcoholpromillage dat iemand in zijn lichaam heeft. Alle dagen van de week, 24 uur per dag.

De band heeft drie sensoren: een meet of de band contact heeft met de huid, de ander de lichaamstemperatuur. De derde sensor meet door middel van zweet het alcoholpromillage.

Zo werkt de enkelband voor mensen met alcoholverbod

Ieder half uur voert het apparaat een meting uit. Die informatie wordt verzameld en dagelijks naar de reclassering doorgestuurd. Reclasseringsmedewerkers monitoren dat en kunnen zien of iemand te veel alcohol in het lichaam heeft. Als dat het geval is, grijpt de reclassering in.

"Het is een waterdicht systeem", zegt directeur Ellen Sinnige van de Verslavingsreclassering. Volgens haar is het vrijwel onmogelijk om te sjoemelen met de enkelband. "Bij het bevestigen komt er een clip op die niet opengemaakt kan worden. Iemand kan natuurlijk proberen om iets tussen de enkelband en de huid te stoppen, maar dan wordt het huidcontact verbroken en kunnen we de lichaamstemperatuur niet meer meten. Daar krijgen we dan een melding van."

Het systeem is een succes in landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. "Amerikaans onderzoek laat zien dat 8 op de 10 mensen die de band gebruiken, stoppen met drinken. Dat succes willen wij hier ook bereiken."

De enkelband vervangt dus de urine- en bloedcontroles die nu bestaan. "Daar kun je nog omheen drinken", zegt Sinnige. "Die controles zijn op vastgestelde momenten, dus mensen kunnen in de periode daarvoor tijdelijk geen alcohol drinken."

De enkelband is vooralsnog vrijwillig en kan nog niet door een rechter worden opgelegd. Toch denkt Sinnige dat mensen zullen kiezen voor de nieuwe methode. "Mensen ervaren vaak zelf ook de problemen van overmatig drinken. Veel mensen hebben daarom de wens om ermee te stoppen. Dit kan hen daarbij helpen, omdat je weet dat je continu in de gaten gehouden wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl