Zakaria Labyad
NOS VoetbalAangepast

Labyad en Brama beginnen aan nieuw avontuur in Utrecht

De een is een degelijke Tukker van 30 jaar, de ander is zeven jaar jonger en heel wat meer besproken. De een voetbalde nooit ergens anders dan in de eredivisie, de ander is als een kind zo blij om terug te zijn. Het zijn de nieuwste aanwinsten van FC Utrecht: Wout Brama en Zakaria Labyad.

Labyad had maar een wens: zo snel mogelijk terugkeren op de Nederlandse velden. Hij sprak met Vitesse, maar koos voor de club uit de Domstad. Zijn stad. "Het is een heerlijk gevoel om terug te zijn met veel familie en vrienden hier", vertelt de in Utrecht geboren en getogen middenvelder.

"In mijn wijk wonen alleen maar Utrecht-fans. Daar kun je niet rondlopen in een trainingspak van Ajax. Ik vind het mooi om de mensen te laten zien dat er een echte Utrechter gaat voetballen bij de FC."

Als 19-jarig talent van PSV vertrok Labyad in de zomer van 2012 richting Sporting Portugal, waar hij amper aan spelen toekwam. Deze zomer liet hij zijn contract, dat nog een jaar doorliep, ontbinden in Lissabon.

"De mensen die mij haalden, werden na zes maanden weggestuurd. Er kwam een nieuw bestuur en zij wilden de kosten drukken en mijn salaris verminderen. Daar ging ik niet mee akkoord."

Fraaie eredivisiegoals Zakaria Labyad

Via verhuurperiodes aan Vitesse en Fulham is Labyad nu terug in zijn geboortestad. "Ik zie mijn tijd bij Sporting niet als mislukt, maar als een ervaring. Ik ben blij dat ik het heb meegemaakt op jonge leeftijd. Zo kan het gaan in het buitenland."

Ondanks zijn leeftijd van 23 jaar heeft Labyad een tas vol ervaringen. "Ik weet wat er allemaal kan gaan spelen. Dat probeer ik ook mee te geven aan de jongere spelers. Al ben ik zelf ook nog jong, ik voel me verplicht om ze dat te vertellen."

Zakaria Labyad (r) in duel met Genk-doelman Kristof van Hout.

In gesprek met Labyad merk je dat hij erop gebrand is om zichzelf weer te laten zien aan het publiek. En hij is nog altijd ambitieus. "Dat dit nu mijn weg is, accepteer ik ook gewoon. Het is het lot. Maar ik wil nog altijd naar de absolute top."

Degelijke Brama

Het contrast met Wout Brama is groot. Waar Labyad toe is aan zijn vijfde club, is de oudere Brama pas toe aan zijn derde werkgever. Van zijn 12de tot zijn 28ste speelde hij voor FC Twente, werd landkampioen, bekerwinnaar en speelde in de Champions League. Brama hoopte op een buitenlands avontuur, maar raakte geblesseerd.

PEC Zwolle bood hem een kans. In zijn eerste jaar bij de Zwollenaren speelde de drievoudig international zelfs voor een kilometervergoeding. Het kenmerkt de liefhebber Brama. Door een clausule in zijn contract kon de Tukker deze winterstop gratis vertrekken bij de teleurstellende nummer zestien van de eredivisie.

Als Rico Strieder niet geblesseerd zou zijn, denk ik niet dat ik bij FC Utrecht zou spelen

Wout Brama

"Ik heb trainer Ron Jans meteen gebeld toen het er naar uitzag dat ik bij Utrecht zou tekenen. Ik wilde niet dat hij het via de media zou vernemen. Hij vond het jammer, maar begreep het. Hij zei: vanaf de dag dat je hier binnenkwam, wist ik dat je een keer weg zou gaan."

Brama moet op het middenveld de plaats van de lang geblesseerde Rico Strieder innemen. De routinier weet: "Als hij geen blessure had, denk ik niet dat ik hier had gespeeld."

  • ANP Pro Shots
    Wout Brama in het shirt van PEC Zwolle
  • ANP
    Wout Brama viert de titel van FC Twente in 2010

Met zijn dertig jaar is Brama in de eredivisie als een grootvader tussen de net zindelijke kinderen. "In Nederland ben je boven de 25 al oud, dus die rol is al vijf jaar aan mij toebedeeld. Ik ga hier niet de leider uithangen, maar probeer de talenten wel wat bij te brengen."

Aan het begin van dit seizoen moest Brama bij PEC een briefje inleveren met daarop zijn doelen. Bovenaan stond het winnen van de beker. Dat lukte niet, want PEC werd uitgeschakeld door... FC Utrecht. "Ik krijg dus nu een tweede kans, dan moeten we daar maar voor gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl