Een airbag van Takata in een Honda
NOS NieuwsAangepast

Fabrikant schikt airbag-schandaal voor een miljard dollar

De Japanse fabrikant Takata heeft bekend dat het bedrijf wist dat zijn airbags niet deugden, maar dat het die kennis stil heeft gehouden om de verkoop niet in gevaar te brengen. Takata betaalt in overleg met de Amerikaanse justitie een miljard dollar aan boete en schadevergoeding.

Het probleem met de airbags van Takata was dat ze soms met te veel kracht open gingen bij een ongeluk. Daardoor vlogen metaaldeeltjes door de auto die een gevaar waren voor de inzittenden. In Amerika zijn daardoor zeker elf mensen om het leven gekomen en 184 gewond geraakt. Wereldwijd gaat het om zestien doden.

Vervolgd

Gebleken is dat drie managers van Takata al in het jaar 2000 wisten dat hun airbags niet deugden, maar daar niets over zeiden. Zij worden vervolgd, al is niet duidelijk waar de drie mannen zich bevinden.

De fraude leidde tot een enorme terugroepactie in Amerika. In 42 miljoen auto's van negentien automerken moesten in totaal 69 miljoen airbags vervangen worden. Dat vervangen is nog steeds bezig, en gaat waarschijnlijk nog drie jaar duren. Ook in Europa en Azië zijn eerder al auto's teruggeroepen vanwege het probleem.

De dodelijke ongelukken met de foute airbags gebeurden op één na allemaal met een Honda. Takata heeft rechtszaken hierover bijna allemaal geschikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl