Een deel van de chauffeurs zou door de 4-daagse-werkweek tot 20 procent loon inleveren.
NOS Nieuws

Truckers Fries bedrijf kwaad over verplichte vierdaagse werkweek

Het rommelt bij de AB Transport Groep in Heerenveen. De wegvervoerder heeft voor een deel van de vrachtwagenchauffeurs aan het begin van het jaar een verplichte vierdaagse werkweek ingevoerd. Dat heeft tot gevolg dat zij 15 tot 20 procent loon moeten inleveren. Ook zouden de chauffeurs te vaak op zaterdag moeten werken.

Het nieuwe werkrooster werd ingevoerd zonder instemming van de ondernemingsraad, werknemers en vakbonden, zeggen de bonden. FNV en CNV hebben de directie een ultimatum gesteld. Voor vanmiddag 15.00 uur moeten de nieuwe werkroosters van tafel, anders dreigen er acties.

Maandag diende voor de rechtbank in Leeuwarden een kort geding van de or tegen de werkgever over de maatregel. Een uitspraak volgt op 25 januari.

Hans Robijn van de FNV zegt dat als de bonden deze ontwikkeling bij AB Transport niet tegenhouden, straks andere chauffeurs van het bedrijf aan de beurt komen: "Het vierdaagse rooster geldt nu alleen nog voor 62 mensen in de divisie veevoer, maar als de werkgever hiermee wegkomt, volgen andere divisies als aardappelen en meel natuurlijk ook. En dan heb je het over 800 medewerkers."

AB wil het rooster aanpassen omdat de chauffeurs structureel te veel zouden werken en dat is in strijd met de wet rij- en rusttijden. "Daar willen we een einde aan maken", zegt directeur Adriaan Vis. Bovendien wil het bedrijf de vrachtwagens efficiënter inzetten, en dat kan volgens AB beter met een vierdaagse werkweek.

Heel kwaad

Volgens de bonden zijn veel werknemers van het Friese transportbedrijf aangesloten bij FNV of CNV. Robijn: "De actiebereidheid is groot. Dat bleek wel tijdens de ledenbijeenkomsten."

Een van de AB-chauffeurs zegt dat hij heel kwaad is. "Krijg je zo'n brief van de directie, twee dagen voor Kerstmis. Daardoor zijn de kerstdagen behoorlijk verziekt, kan ik wel zeggen. We willen gewoon 55 uur per week werken. Ons wordt gewoon onrecht aangedaan, zo voelen we dat."

Adriaan Vis, directeur van AB Transport, zegt dat de bonden overdrijven en dat er maar vier chauffeurs zijn die bezwaar hebben tegen het nieuwe rooster. "We hebben anderhalf jaar lang overlegd en volgens mij is de or in november akkoord gegaan. Enkele weken voor kerst kwamen er opeens weer bezwaren", zei hij NOS Radio 1 Journaal.

Hij spreekt tegen dat hij het nieuwe rooster ook zou willen invoeren bij de andere divisies van AB. Vanmiddag komt de transportonderneming met een reactie op het ultimatum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl