NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 13 januari: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, vandaag is een gure dag met een flink aantal buien, sommige met een winters karakter. Het wordt maximaal 6 graden, maar het voelt een heel stuk kouder aan door de stevige wind. Aan zee is er kans op een noordwesterstorm.

Wat heb je gemist?

Het verkeer in het midden en oosten van Nederland heeft last van de sneeuw. Vooral in de Betuwe en in het grensgebied met Duitsland is er overlast. Daar ligt een laag sneeuw van enkele centimeters. De sneeuw blijft liggen ten oosten van de lijn Groningen-Amersfoort-Nijmegen. Ten westen van dat gebied liggen wegen er vaak goed bij. In alle provincies geldt code geel vanwege de gladheid.

Cubanen krijgen niet langer automatisch een verblijfsvergunning als ze in Amerika aankomen. Ze zullen voortaan op dezelfde manier behandeld worden als migranten uit andere landen en in de meeste gevallen naar huis worden gestuurd. Het zogenoemde 'wet foot, dry foot'-beleid werd in 1995 geïntroduceerd. Alle Cubanen die hun land ontvluchtten naar Amerika, mochten volgens dat beleid in de VS blijven.

Barack Obama en de Cubaanse president Raúl Castro

Een cameravrouw die in 2015 bij de Servisch-Hongaarse grens vluchtelingen schopte en liet struikelen, is in Hongarije voor de rechter verschenen. Journaliste Petra Laszlo kwam wereldwijd in het nieuws toen ze op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis uithaalde naar Syriërs die net de grens waren overgestoken.

Verder vandaag...

Om 9.30 uur dient de rechtszaak die het Forum voor Democratie heeft aangespannen tegen het kabinet. De partij van Thierry Baudet eist bij de rechter naleving van de referendumwet. Rutte had zo snel mogelijk moeten zeggen wat er ging gebeuren met de uitslag van het Oekraïne-referendum, maar dat is volgens het forum niet gebeurd.

Het VUmc in Amsterdam opent een tattoopoli. Mensen met gezondheidsklachten door een tatoeage, zoals allergische reacties, kunnen er terecht. Het is de eerste tattoopoli die in Nederland wordt geopend.

En let vanmiddag extra goed op als je de weg opgaat. In de kustprovincies worden zware windstoten verwacht, met windsnelheden tot 100 kilometer per uur. Waterschappen bereiden zich voor op hoog water en mogelijk worden meerdere waterkeringen gesloten.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl