Het veld van het Maracanã-stadion is al maanden niet onderhouden
NOS NieuwsAangepast

Half jaar na de Spelen ziet Rio's Maracanã-stadion er zo uit

Het wereldberoemde Maracanã-stadion in Rio de Janeiro ligt er vijf maanden na de Olympische Spelen in zeer slechte staat bij. De grasmat is op veel plekken bruin van kleur en op de tribunes ontbreken zo'n 7000 van de 80.000 stoeltjes. Ook binnen in het stadion is het een zooitje.

Sinds het laatste evenement in het stadion, op 28 december, is er niet meer schoongemaakt. En vanwege de hoge kosten gaat sinds vorige week 's avonds het licht niet meer aan. Vandalen en inbrekers hebben het inmiddels ook voorzien op het stadion. Zo werd er koperdraad gestolen van muren en plafonds. Ook is er apparatuur en materiaal verdwenen.

Een van de oorzaken van de situatie is de onduidelijkheid over wie het stadion gaat exploiteren. De huidige beheerder wil vanwege ernstige financiële problemen van de licentie af. Maar de gesprekken tussen de deelstaat Rio, die eigenaar is van het stadion, en nieuwe kandidaten lopen vooralsnog spaak.

In totaal ontbreken er 7000 stoeltjes in het Maracanã-stadion

De vaste bespelers van het Maracanã, voetbalclubs Flamengo en Fluminense, hebben daarom al besloten voorlopig hun thuiswedstrijden ergens anders af te werken.

Voor het WK voetbal in 2014 en de Spelen van vorig jaar werd het stadion voor zo'n 400 miljoen euro gerenoveerd. Het Maracanã-stadion heeft sindsdien een capaciteit van 80.000 zitplaatsen. Bij de opening in 1950, toen het WK voetbal ook in Brazilië werd georganiseerd, had het stadion 183.000 staanplaatsen.

Een luchtfoto van het Maracanã-stadion

De Braziliaanse oud-voetballer en legende Zico zegt onthutst te zijn door de slechte staat van het stadion. "Het lijkt erop dat de eigenaren niet snappen waar Maracanã voor staat. Ik spreek niet voor mezelf, maar voor het land, voor het Braziliaanse en mondiale voetbal", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl