Dave Brailsford, de grote baas van de Sky-wielerploeg
NOS WielrennenAangepast

Mysterieus pakketje overschaduwt teampresentatie Sky

Het grootste, rijkste en beste wielerteam ter wereld presenteerde zich vandaag op Mallorca. En de jubelstemming was er groot, zeker na de derde Tourzege van Chris Froome vorig jaar. Maar daartegenover stonden talloze sceptische media die een boel vragen hadden aan Team Sky. Allemaal te herleiden naar de inhoud van één dubieus pakketje.

Even terug in de tijd. Bradley Wiggins is in juni 2011 hard op weg een succesvolle ronderenner te worden en staat op het punt het Critérium du Dauphiné te winnen. Op dat moment ontvangt hij een pakketje, speciaal ingevlogen uit Engeland.

De inhoud van dat pakketje is anno nu al maandenlang onderwerp van gesprek. Zelfs voor een speciale Britse parlementscommissie die onderzoek doet naar mogelijk dopinggebruik bij Team Sky. En het uitblijven van een helder antwoord van Sky-baas Dave Brailsford wekt argwaan.

Uiteindelijk komt Brailsford half december hiermee: het pakketje bevatte fluimucil, een legaal medicijn dat de zwelling van de slijmvliezen in de longen doet verminderen. "Ik denk niet dat er iets mis is met fluimucil."

Mysterieus pakketje overschaduwt teampresentatie Sky

Dat fluimicil gewoon te verkrijgen is de apotheek in Frankrijk, doet de wenkbrauwen alleen maar meer fronsen. Het zorgt ervoor dat Froome vorige week op een eerder persmoment al onderworpen werd aan een salvo van vragen, van voornamelijk Britse media. De drievoudig Tourwinnaar kon alleen maar antwoorden in een soort smeekbede. “Jullie moeten in ons geloven. Jullie moeten in mij geloven. Jullie moeten in Team Sky geloven. Het is niet aan mij om over Brailsford te oordelen."

Geen afleiding aub

Op Mallorca was Froome dinsdag niet van de partij. Hij is al op weg naar Australië, waar Sky volgende week dinsdag de Tour Down Under rijdt, de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. En dat nieuwe seizoen is eigenlijk ook het enige waar Brailsford het dinsdag op Mallorca over wilde hebben. "Het is belangrijk dat het team zich focust op het nieuwe jaar. Ik wil niet dat dit ze afleidt."

Inhoudelijk ging hij verder niet in op de zaak. "Ik heb gezegd wat ik wilde zeggen hierover. Het is wel belangrijk dat we terugkijken en hiervan leren. Maar ik heb vertrouwen in hoe we dingen aanpakken", hield de manager het in het midden.

'Leuk is anders'

Ook Wout Poels, de Nederlandse superknecht van Sky, kijkt liever naar de toekomst dan naar het pakketje. "Je hebt liever natuurlijk niet van die verhalen rondom je ploeg. Leuk is anders... Maar ik kan er vrij weinig aan doen. Ik kan alleen mijn ding blijven doen, hard trainen en goede wedstrijden rijden in het nieuwe seizoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl