Aangepast

Meryl Streep dist Trump zonder z'n naam te noemen

Ook al werd hij bijna niet bij naam genoemd, toch was aankomend president Donald Trump tijdens de uitreiking van de Golden Globes een veelbesproken onderwerp. Vooral actrice Meryl Streep had het op hem voorzien.

Haar speech over Hollywood, de pers en Trump maakte indruk en gaat het hele internet over. De actrice, die een oeuvreprijs kwam ophalen, sprak in haar toespraak onder meer over de keer dat Trump een journalist vernederde.

Speech Meryl Streep

En dat moment brak haar hart, zegt ze. Omdat het anderen kan uitnodigen om hetzelfde te doen.

Speech Meryl Streep

Ze eindigde haar betoog met een oproep aan de Hollywood Foreign Press Association en iedereen in Hollywood, om de persvrijheid te blijven steunen. Want die is volgens haar belangrijker dan ooit.

Speech Meryl Streep

Meryl Streep was niet de enige die het over Trump had. Al aan het begin van het laatste grote Hollywoodevenement voor de aanstelling van de nieuwe president, refereerde presentator Jimmy Fallon meerdere keren aan hem. "Dit is de uitreiking van de Golden Globes, een van de weinige plekken in Amerika waar de meeste stemmen gelden."

Donald Trump heeft inmiddels via Twitter gereageerd op de speech van Streep.

Grote winnaar bij de Globes is musicalfilm La La Land. De film wordt gezien als antwoord op alle ellende in de wereld, zegt filmjournalist Diederik van Hoogstraten, die in de jury zit. "De timing is goed voor zo'n feelgood-film. Ik heb er zelf ook voor gestemd."

Maar Van Hoogstraten merkte op dat niet alles tijdens de uitreiking zo luchtig was als La La Land. "Ook serieuze thema's als diversiteit en de reacties op de nieuwe president hingen in de lucht."

Zo grapte acteur Hugh Laurie - bekend van de serie House - dat dit weleens een van de laatste Golden Globes-uitreikingen van de Hollywood Foreign Press Association kon zijn. "Het heeft de woorden Hollywood, buitenlands en pers in de titel", zei Laurie in zijn speech, waarmee hij suggereerde dat deze dingen onder Trump onder druk staan.

Deel artikel: