NOS NieuwsAangepast

'Koortslipvirus hopelijk het medicijn dat mijn kanker opruimt'

Het herpesvirus injecteren om huidkanker te genezen? "Het maakt me niets uit", zegt een vrouw met huidkanker. "Als het maar werkt. Het (de huidkanker, red.) is al zes keer weggesneden, maar komt steeds heviger terug. Dit is het medicijn dat het hopelijk allemaal gaat opruimen", zegt de patiënt, die anoniem wil blijven.

Ze is een van de eersten die de nieuwe behandeling ondergaat in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Het virus dat koortslip veroorzaakt, is zo aangepast dat het kankercellen doodt en het eigen afweersysteem stimuleert.

Hoe werkt het?

De arts legt het haar uit: "Het herpesvirus wordt door kankercellen opgenomen en vernietigt ze van binnenuit." Uit testen blijkt dat de methode bij de helft van alle patiënten aanslaat. "De huidkanker kan compleet verdwijnen en vervolgens een periode lang wegblijven."

Huidkanker bestrijden met herpesvirus

De vrouw met huidkanker put hoop uit de positieve onderzoeksresultaten. "Wat moet je anders", zegt ze retorisch. "Andere behandelingen, zoals radiotherapie of chemotherapie, zijn volgens mij minder effectief en ingrijpender. Die zijn heftiger voor je lijf. En die koortslip, dat zien we dan wel."

Het idee dat ze het herpesvirus geïnjecteerd krijgt, baart haar geen zorgen. "Ik weet niet zo goed wat de gevolgen kunnen zijn", geeft ze eerlijk toe. "En ik ben er natuurlijk heel blij mee dat het me de kans geeft om wat ouder te worden."

Melanoom

De behandeling is gericht op patiënten met melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Alleen mensen met uitzaaiing van melanomen in de huid, onderhuids of in lymfeklieren komen in aanmerking, mits de kanker nog niet te ver is voortgeschreden. Volgens het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis krijgen jaarlijks 5.500 mensen melanoom. Vorig jaar zijn er 825 mensen aan overleden.

In zijn oorspronkelijke vorm biedt het herpesvirus geen bescherming tegen melanomen. Mensen die af en toe geplaagd worden door een koortslip, hebben dus geen baat bij het virus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl