De gevangenis in Manaus
NOS Nieuws

Brazilië wil gevangenen overplaatsen na bendeoorlog

De Braziliaanse autoriteiten willen de verantwoordelijken voor een slachtpartij tussen gevangenen in het noorden van het land overplaatsen om een nieuwe geweldsuitbarsting te voorkomen. Daarvoor wordt een onlangs gesloten gevangenis uit 1907 heropend.

Zondag begon een opstand in vier gevangenissen in het noorden van het land. Vooral in Manaus liep dat uit op een bloedbad; daar werden 56 gevangenen vermoord. In een kleinere gevangenis kwamen vier mensen om het leven. Veel slachtoffers werden onthoofd.

Chaos

In de chaos ontsnapten bijna tweehonderd gevangenen, van wie er inmiddels iets meer dan vijftig zijn gepakt. Pas na zeventien uur slaagde de politie erin om een einde te maken aan het geweld.

De achtergrond van het geweld is een strijd om de macht tussen de drugsbendes Primeiro Comando da Capital uit Sao Paulo en Familia do Norte uit het noorden. Inzet is de controle over de drugshandel, binnen en buiten de gevangenissen.

De slachtoffers zouden vooral leden van het Primeiro Comando zijn. Gevreesd wordt dat deze bende in de komende dagen wraak zal nemen. Nabestaanden van de tientallen doden drongen vandaag samen bij het justitiegebouw in Manaus.

Commercieel

In de gevangenis in Manaus verbleven tot zondag meer dan 1200 gevangenen, terwijl er officieel plaats is voor nog geen 600. De gevangenis wordt gerund door een commercieel bedrijf dat zou worden betaald per gevangene.

Het geweld van de afgelopen dagen was het dodelijkste in een Braziliaanse gevangenis sinds 1992. Toen schoot de politie meer dan 110 gevangenen dood in een gevangenis in Sao Paulo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl