Hoofdkantoor van de bank Monte dei Paschi di Siena
NOS NieuwsAangepast

Monte dei Paschi vraagt staatssteun aan

Monte dei Paschi zal geld van de Italiaanse overheid vragen om overeind te kunnen blijven. Dat zegt de bank in een verklaring. Er werd al verwacht dat de bank om staatssteun zou vragen.

Gisteren zette de Italiaanse overheid daarvoor al een belangrijke stap, door bekend te maken dat ze een noodfonds opricht voor noodlijdende banken. De staat zal 20 miljard euro in het fonds stoppen.

Het gaat al lange tijd zeer slecht met de oudste bank ter wereld. Monte dei Paschi heeft voor het einde van het jaar 5 miljard euro nodig om te kunnen overleven, en dat geld is niet eenvoudig bij elkaar te krijgen.

Gevaar

Sinds de financiële crisis zijn de regels voor het helpen van noodlijdende banken aangescherpt. Die nieuwe regels moeten ertoe leiden dat belastingbetalers niet de dupe worden van financiële problemen bij banken. Dat betekent ook dat de overheid niet zomaar geld kan steken in een redding.

Daarom zocht Monte dei Paschi tot voor kort nog heil bij private investeerders, maar daar was een gebrek aan animo om geld op tafel te leggen.

Nu beroepen de bank en de Italiaanse overheid zich op een uitzondering op de strenge Europese regels. Die komt erop neer dat de staat mag ingrijpen als de financiële stabiliteit van het land in gevaar komt. En dat gevaar is reëel als de op twee na grootste bank van Italië omvalt.

Weg pensioen

Een vereiste is wel dat aandeelhouders, obligatiehouders en spaarders meebetalen aan de redding, benadrukt Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Het is een oplossing die ook wel een 'bail in' genoemd wordt. Hoeveel ze zullen moeten bijdragen, is nog niet duidelijk.

Het risico van de bail in is dat de vele kleine spaarders en beleggers bij de bank hun spaargeld en pensioen mogelijk in rook zien opgaan. Zij kunnen gecompenseerd worden, aldus Dijsselbloem. "De Europese regels verzetten zich hier ook niet tegen, maar dat kost natuurlijk wel veel geld. Het totaal van de oplossingen moeten we afwachten, dat is er nog niet.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl