NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: vertraging in Aleppo en zilver voor handbalsters

Heb je om een of andere reden geen nieuws gevolgd dit weekend? Wij hebben de opvallendste verhalen op een rij gezet.

In Syrië worden bussen waarmee burgers geëvacueerd zouden worden, in brand gestoken. Dat gebeurt in de provincie Idlib. Ruim 1200 burgers uit twee belegerde sjiitische steden zouden per bus mogen vertrekken. Het is niet bekend of de evacuatie nu kan doorgaan.

De vermoedelijke daders zeggen in een video op Twitter dat ze willen voorkomen de sjiitische bewoners uit de belegerde dorpen vertrekken. "Ze zullen alleen als lijken deze dorpen verlaten", is te horen in het Arabisch.

Bussen voor vluchtelingen in brand gestoken

De evacuatie van mensen uit Oost-Aleppo loopt vertraging op. De strijdende partijen, de rebellen en het Syrische leger, beschuldigen elkaar van het schenden van het staakt-het-vuren. Nog altijd wachten duizenden mensen op hun vertrek.

Frankrijk wil dat de VN toezicht houdt op de evacuatie van Oost-Aleppo. De Russen zien dat niet zitten en spreken een veto uit.

'Haal de kinderen weg uit deze hel'

3FM-dj's Frank van der Lende en Domien Verschuuren zitten weer opgesloten in het Glazen Huis in Breda. Serious Request is begonnen.

Het geld dat dit jaar wordt ingezameld, wordt gebruikt om longontsteking onder kinderen aan te pakken. Volgens het Rode Kruis sterven daaraan jaarlijks ruim 900.000 kinderen tot vijf jaar.

Het Glazen Huis staat nog tot en met 24 december op de Grote Markt in Breda. De dj's draaien verzoeknummers tegen betaling.

Hardwell sluit 3FM-dj's op in Glazen Huis

De Poolse regering zet een streep door omstreden regels voor de media, die 1 januari ingevoerd zouden worden. Volgens de Poolse staatsomroep gaat de parlementsvoorzitter praten met journalisten om een oplossing te zoeken.

Volgens de nieuwe maatregel zouden vanaf 1 januari nog maar twee journalisten per medium in het parlementsgebouw mogen komen. Ze moesten vervolgens maar afwachten of parlementariërs bereid waren om met hen te praten.

De nieuwe regels voor de pers leidden de afgelopen dagen tot demonstraties in Warschau.

Duizenden Polen woedend op regering

In Jemen vallen bij een aanslag even buiten een legerbasis zeker 49 doden. Lokale autoriteiten melden dat het gaat om een zelfmoordaanslag. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist.

Vorige week werd op dezelfde basis in de buurt van de havenstad Aden ook al een zelfmoordaanslag gepleegd. Toen kwamen 45 militairen om het leven en raakten zeker vijftig mensen gewond. Die aanslag werd opgeëist door IS.

Gewonden worden naar een ziekenhuis in Aden gebracht

Het is al tijden onrustig in Jemen, waar Houthi-rebellen, gesteund door Iran, in oorlog zijn met Saudi-Arabië en enkele bondgenoten. De NOS heeft contact met inwoners van het land. Via WhatsApp en Skype vertellen zij hun verhaal. Volgens Fadia uit Taiz is iedereen wel iemand kwijt geraakt: "Een zoon, een zus, een vader of moeder: langzaamaan ken ik niemand meer die geen geliefde kwijt is."

De Duitse politie arresteert de man die in de metro van Berlijn een vrouw van de trap duwde. De 27-jarige Bulgaar wordt aangehouden in een bus in Berlijn.

Een week geleden gaf de politie bewakingsbeelden vrij waarop te zien was dat de man in oktober de vrouw in haar rug schopte, waardoor zij van de trap viel. Ze raakte daarbij gewond.

Afgelopen week wist de politie de identiteit van de dader te achterhalen. Hij zat toen in het buitenland; kort na zijn terugkeer in Berlijn werd hij opgepakt.

Berlijnse kopschopper gearresteerd

Zijn Anne Frank en haar familie nu verraden of niet? Er werd altijd aangenomen van wel, maar de Anne Frank Stichting betwijfelt dat nu. Uit onderzoek blijkt dat het goed mogelijk is dat de Joodse familie bij toeval is ontdekt, toen ze zaten ondergedoken in het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Anne Frank mogelijk door toeval ontdekt

Huisartsen gaan patiënten beter helpen om te stoppen met anti-depressiva. Over een jaar komen er nieuwe richtlijnen, zegt het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Het genootschap reageert op uitspraken van epidemioloog Dick Bijl. Die zei in Trouw dat 98 procent van de mensen die antidepressiva gebruiken, dat beter niet kunnen doen. Veel mensen raken verslaafd en hebben last van vervelende bijwerkingen. Volgens Bijl wordt de diagnose depressie vaak ten onrechte gesteld.

De Nederlandse handbalsters redden het net niet in de finale van het Europees kampioenschap in Zweden. Ze verliezen nipt van Noorwegen: 30-29. En dus moeten ze genoegen nemen met zilver.

Wester: denk dat we hadden kunnen winnen

In de Eredivisie eindigt de topper tussen Ajax en PSV in 1-1. Dat is goed nieuws voor Feyenoord, dat daardoor verder uitloopt op zijn concurrenten. De Rotterdammers winnen dit weekend met 3-1 van Vitesse en gaan met een voorsprong van vijf punten als koploper de winterstop in.

Bosz: heeft PSV überhaupt in de wedstrijd gezeten?

De komende week...

Morgen komt een politiemol uit Weert voor de rechter in een regiezitting. Hij wordt verdacht van het op grote schaal lekken van informatie.

Gerard T., die bekendstaat als de Utrechtse serieverkrachter, hoort maandag de eis tegen hem in hoger beroep. Van de rechtbank kreeg hij 16 jaar cel.

In de VS kiezen 538 kiesmannen maandag officieel de president.

Zijn alle oud-werknemers van V&D weer aan het werk? Het UWV komt dinsdag met cijfers.

De Hoge Raad doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen kickbokser Badr Hari. Hij is tot twee jaar cel veroordeeld voor het slaan van de inmiddels overleden zakenman Coen Everink.

Op donderdag geeft de Russische president Poetin zijn jaarlijkse persconferentie.

Een fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl