Lodewijk Asscher
NOS NieuwsAangepast

Asscher waarschuwt voor coalitie PVV-VVD

PvdA-leider Asscher heeft in een toespraak tot partijleden gewaarschuwd voor een coalitie van PVV en VVD. "Laat je niet in slaap sussen door de VVD. Ze doen alsof zij het alternatief zijn voor Wilders, maar straks krijg je er twee voor de prijs voor één."

Volgens Asscher, die speechte in Lelystad, dreigt de VVD van Rutte "als het even tegenzit, bij de PVV op schoot te gaan zitten". Hij wees daarbij op het eerste kabinet Rutte van VVD en CDA, dat gedoogsteun kreeg van de partij van Wilders.

VVD-leider Rutte heeft eerder gezegd dat hij niet met de PVV zal samenwerken zolang Wilders zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak niet terugneemt.

'Gure rechtse wind'

Asscher werd een week geleden gekozen tot lijsttrekker van de PvdA. Hij versloeg Diederik Samsom met 54,5 procent tegen 45,5 procent van de stemmen. Kort na zijn verkiezing sprak Asscher al van een "gure rechtse wind".

Samsom waarschuwde in september, bij de Algemene Politieke Beschouwingen, ook al voor een samenwerking tussen VVD en PVV. "Weten wij zeker dat de PVV niet in de auto belandt als de premier opnieuw de sleutel krijgt?", sprak hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl