Premier Rutte en minister Koenders

Kabinet: nog geen deal over Oekraïne-verdrag

Het kabinet heeft nog geen overeenstemming bereikt met andere EU-landen over extra afspraken bij het associatieverdrag met Oekraïne. Dat schrijft minister Koenders mede namens premier Rutte aan de Tweede Kamer. Het kabinet zegt nog geen documenten openbaar te kunnen maken waaruit de stand van zaken blijkt. Volgens Koenders zou dat de Nederlandse positie kunnen schaden.

Gisteren vroeg de oppositie een concept-besluit openbaar te maken. Dat zou dan morgen betrokken kunnen worden bij het Kamerdebat over het verdrag. Donderdag is er een Europese top over de kwestie.

Koenders herhaalt dat het kabinet een juridisch bindende oplossing wil vinden voor de uitkomst van het referendum in april over het verdrag. In een apart besluit moet onder meer worden vastgelegd dat het verdrag geen opstap is naar een EU-lidmaatschap van Oekraïne, dat er geen verplichting is tot militaire samenwerking en dat Oekraïense werknemers aan het verdrag geen recht kunnen ontlenen om in de EU te werken. Volgens het kabinet zijn de besprekingen over de Nederlandse wensen nog volop gaande.

Koenders benadrukt dat tijdens onderhandelingen 'werkdocumenten' moeten worden verspreid en dat het onvermijdelijk is dat een deel daarvan uitlekt. Maar volgens het kabinet is er nog geen akkoord en is ook nog niet te zeggen of dat er komt. "De Nederlandse inzet wordt door een aantal andere lidstaten als verstrekkend ervaren. Een beslissing hierover is pas te verwachten tijdens de Europese Raad zelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl