NOS Nieuws

Ook Schippers en Roemer kritisch over uitspraken Wilders

Geert Wilders ondermijnt de rechtsstaat met zijn uitspraken over de rechtbank die hem vrijdag veroordeelde. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid gezegd bij WNL op Zondag. Ze reageert daarmee op Wilders' uitspraak dat niemand de rechters meer vertrouwt. "Dat vind ik gevaarlijk", zegt Schippers.

Ook SP-leider Emile Roemer wijst de opmerkingen van Wilders af. Die ziet hij als een bewuste aanval op de rechtsstaat. Door zich niets van het vonnis aan te trekken, tast Wilders het vertrouwen van mensen aan, zegt Roemer. "Hoe kun je dan van de rest van Nederland verwachten dat ze zich aan de wet houden?"

'Neprechtbank'

Tijdens het proces was Wilders aldoor kritisch over de rechters en de zaak. De PVV-leider had het bijvoorbeeld over een neprechtbank die het vonnis vooraf al klaar had. Schippers is bang dat mensen het voortaan ook hebben over een neprechter als zij een boete opgelegd krijgen.

De minister vindt dat Wilders een andere weg had moeten bewandelen. "Als je het er niet mee eens bent, moet je als politicus een andere wet maken. En de rechter voert die wet uit. Ben je het niet met de wet eens, dan verander je die", zegt Schippers.

"Niet ziek"

Premier Rutte zei vrijdag al dat Nederland niet ziek is. Hij gaf daarbij aan dat hij niet twijfelt aan de werking van de rechtsstaat. "Ik doe dit werk als premier nu zes jaar, ik woon 49 jaar in Nederland en ik weet dat Nederland een democratische rechtsstaat is."

Inhoudelijk ging hij niet op het vonnis in, omdat dat gebruikt kan worden in het hoger beroep dat Wilders direct na de rechterlijke uitspraak aankondigde.

Wilders werd vrijdag deels schuldig bevonden in het 'minder minder'-proces. Hij heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie bij zijn uitspraken op de verkiezingsavond in 2014.

Maar hij kreeg geen straf opgelegd, omdat Wilders met de veroordeling volgens de rechtbank al genoeg gestraft is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl