Een strijder van de Filipijnse terreurgroep Abu Sayyaf
NOS NieuwsAangepast

'Leider Abu Sayyaf doodgeschoten in Maleisië'

In de Maleisische staat Sabah is een van de leiders van Abu Sayyaf doodgeschoten. Dat melden Aziatische media. Het gaat om Abraham Hamid, de leider van de ontvoeringseenheid van Abu Sayyaf.

Hamid werd door de Maleisische politie doodgeschoten tijdens een schotenwisseling. Dat gebeurde tijdens een achtervolging op het water. Ook twee andere strijders werden daarbij gedood, twee strijders zijn gevangen genomen.

Wreed

De Filipijnse terreurgroep staat bekend om zijn wrede acties. Zo heeft de groep verschillende gijzelaars onthoofd. Vaak ontvoeren ze toeristen, waarvoor grote sommen losgeld worden gevraagd. Als dat niet werd betaald, werd een van de gevangen onthoofd.

Dat gebeurde dit jaar nog met twee Canadese toeristen. Een Noor en een Filipijnse werden vrijgelaten. Hamid zou achter de ontvoering van deze vier toeristen hebben gezeten.

Afscheidingsbeweging

Abu Sayyaf begon ooit als een afscheidingsbeweging in het zuiden van de Filipijnen en sloot zich later aan bij al-Qaida. De groep zou ook contacten hebben met Islamitische Staat.

De strijders zijn moeilijk te pakken omdat ze verspreid zitten over verschillende Filipijnse eilanden. Wat Hamid in Maleisië deed, is onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl