NOS Nieuws

Japan lanceert 'vangnet' voor ruimtepuin

Japan heeft gisteren een onbemand ruimteschip gelanceerd met aan boord een testapparaat dat ruimteafval gaat opruimen. Dat moet gebeuren met een 700 meter lange ketting van aluminium en staaldraad.

Volgens onderzoekers genereert die ketting voldoende energie om de richting en snelheid van de stukken puin te veranderen, waarna het afval in de atmosfeer van de aarde moet verbranden. In de ruimte zweven ruim honderd miljoen stukjes aan ruimteafval. Veel van die objecten vliegen rond met een snelheid van 28.000 kilometer per uur.

De ketting is ontworpen in samenwerking met een Japanse visnettenfabrikant. Het experiment is een internationaal initiatief om de ruimte schoner te maken, zodat het werk voor astronauten veiliger wordt. Daarnaast is het afval gevaarlijk voor de weer- en telecommunicatienetwerken.

Botsingen

Het ruimtepuin bestaat voornamelijk uit apparatuur van oude satellieten, gereedschappen en raketdelen. Door botsingen tussen satellieten en het testen met antisatellietwapens is de hoeveelheid afval in de ruimte alleen maar toegenomen.

Het onbemande ruimteschip, de Kounotori 6, werd gelanceerd vanaf de basis Tanegashima, in het zuiden van Japan. Het vrachtruimteschip heeft ook onder meer drinkwater, levensmiddelen en batterijen aan boord voor de bemanning van het ISS-ruimtestation. Als alles goed gaat, wordt het ruimteschip dinsdag aan het ISS gekoppeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl