Geert Wilders voor de rechter
Aangepast

'Dit is een veroordeling op basis van opiniedelicten'

Rechtsfilosoof Paul Cliteur is teleurgesteld over de veroordeling in de zaak-Wilders. Volgens Cliteur heeft de uitspraak ook gevolgen voor andere politici.

"Dit is een veroordeling op basis van opiniedelicten. Dat verhoudt zich heel moeilijk tot het ambt van politicus. Politici staan niet boven de wet, maar moeten wel opinies kunnen ventileren."

Volgens Cliteur zullen veel politici nu beter gaan opletten op wat ze zeggen. "Ik ben daar niet zo blij mee. Ook collega's van Wilders zullen hier de consequenties van ervaren en langzaam gaan inzien wat dat allemaal gaat betekenen."

Volgens jurist Esther Janssen valt dat waarschijnlijk mee. "Ik denk niet dat politici gemuilkorfd zijn. Wel dat ze op hun woorden moeten letten."

Janssen is gepromoveerd op de verhouding tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie. Volgens haar hebben politici juist veel vrijheid in het debat, maar brengt dat ook verantwoordelijkheden met zich mee.

"Omdat een politicus graag stemmen krijgt, moet hij juist bedacht zijn op welke uitlatingen op welke uitlatingen hij doet. Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn twee kanten van dezelfde medaille van de functie van een politicus", aldus Janssen.

Reacties op uitspraak zaak Wilders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl