Terwijl er in Thialf gewoon rondjes geschaatst worden, is het onrustig op de burelen van de KNSB
NOS SchaatsenAangepast

Schaatswereld stevent af op nieuwe crisis

De al gespannen verhoudingen in de schaatswereld zijn nog verder verscherpt. Vertegenwoordigers van de schaatsers, merkenteams en gewesten, verenigd in een convenantgroep, willen niet verder meewerken aan de vorming van een nieuwe commissie. Dat hebben ze de Raad van Toezicht van de bond laten weten.

De nieuwe commissie moet in kaart brengen hoe de KNSB de komende tijd moet worden omgebouwd tot een effectievere organisatie.

De schaatsers, merkenteams en gewesten zijn het niet eens met de samenstelling van de commissie, die deze week ineens per brief door de directie van de bond werd bekendgemaakt. De partijen voelden zich onaangenaam verrast door het schrijven van KNSB-directeur Theo Fledderus.

Geen drie, maar zes zetels

"De convenantgroep kan zich niet vinden in de gevolgde procedure alsmede in de samenstelling van de beoogde commissie”, schrijven ze aan de Raad van Toezicht. De groep heeft nu drie zetels in de commissie gekregen, terwijl ze er zes eisen. Anders werken ze niet mee.

Die reactie zorgt voor verbazing bij de schaatsbond. "Het verzoek van de convenantgroep verrast de KNSB", zegt Fledderus op schaatsen.nl. "De opdracht is om een commissie samen te stellen van zes tot maximaal negen personen, met kennis en achtergronden uit de hele schaatssport. Als we al zes plekken vergeven aan drie stakeholders, dan krijgen we geen evenwichtige commissie."

"Maar een commissie zonder atleten, teams en gewesten is natuurlijk niet wenselijk", vervolgt Fledderus. "We gaan er dit weekend hard aan werken om alle vragen te beantwoorden en eventuele misverstanden op te lossen."

Stammenstrijd bij KNSB

Het aanstellen van de commissie is een gevolg van een eerdere stammenstrijd binnen de KNSB. Pas kort voor de start van het schaatsseizoen slaagde de directie van de KNSB erin met de schaatsers, merkenteams en gewesten overeenstemming te bereiken over de begroting van dit seizoen.

De directie wilde allerlei bezuinigingen doorvoeren, maar de voorgenomen plannen stuitten op grote weerstand bij de partijen uit de convenantgroep. De schaatsers dreigden de opening van het seizoen te boycotten.

Grote tegenstellingen

Na moeizaam onderhandelen werd in november toch een akkoord bereikt en de Ledenraad (het machtigste orgaan binnen de bond) gaf destijds de opdracht een commissie in te stellen die de overgang van de KNSB naar een nieuwe, duurzamere organisatie moet gaan uitwerken. De samenstelling van die commissie leidt nu opnieuw tot grote tegenstellingen.

De partijen vrezen dat, gezien de voorgestelde procedure, het rapport over de toekomstige veranderingen eenzelfde lot is beschoren als een rapport van de commissie-Schenk. Daarin werden allerlei aanbevelingen gedaan tot veranderingen, maar dat rapport verdween in een la op het bondsbureau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl