NOS SportAangepast

Dopingonderzoeker McLaren verrast door harde bewijzen

McLaren: verrast dat het allemaal echt waar is

Voordat dr. Richard McLaren zijn diepgravende onderzoek naar het dopingsysteem binnen de Russische sportwereld begon, las hij al verhalen in The New York Times. Hij kon niet geloven dat het echt allemaal zou kloppen. Maar in zijn onderzoek stuitte hij op harde bewijzen die de verhalen bevestigden.

"Ik was verrast dat het inderdaad zo was", vertelt McLaren op de dag dat het tweede WADA-rapport van zijn hand is verschenen. "Maar wat me echt verbaasde, waren al die andere dingen die speelden, die niet direct met Sotsji verband hielden. Wat er in het lab in Moskou gebeurde, dat er geen protocollen waren, en allerlei andere activiteiten."

McLaren vond overtuigende bewijzen, die het bestaan van een dopingsysteem in Rusland onthulden. "Het meest overtuigend zijn het forensische- en het laboratoriumonderzoek. Plus teruggehaalde sms-berichten en gewiste documenten die we hebben kunnen herstellen en onderzoeken. Het documentaire bewijs staaft de verklaringen van mensen", aldus McLaren.

En alsof dat nog niet voldoende bewijs is: in één van de urinemonsters van een vrouw werd mannelijk DNA aangetroffen. McLaren: "Dat is wetenschappelijk onmogelijk. Dat monster was duidelijk gemanipuleerd en veranderd."

'Er zullen nog veel verdachtmakingen volgen'

'Denk niet dat straf de oplossing is'

Het WADA-rapport bevat geen namen, want atleten worden aangeduid met codes. Van een aantal codes is wel te achterhalen welke atleet erachter zit. Zo zocht de NOS uit dat schaatsers Olga Fatkoelina, Aleksej Jesin en Jevgeni Serjajev bij het dopingschandaal betrokken zijn of geprofiteerd hebben van het systeem.

"Maar het is aan de internationale bonden om namen te noemen. Wij hebben hen geïnformeerd en zij moeten beslissen of en hoe ze stappen ondernemen", zegt McLaren. "Ik denk trouwens niet de straf de oplossing is. Je kunt mensen wel straffen, maar je kunt beter uitzoeken wat de oorzaken zijn, daar wat aan doen en dan verdergaan. En het is ook niet aan mij om te straffen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl