PSV stroomde dit seizoen als landskampioen automatisch in, in de groepsfase
NOS VoetbalAangepast

Kampioen eredivisie zo goed als zeker naar voorronde CL

De kans is zeer groot dat vanaf het seizoen 2018/2019 de kampioen van de eredivisie veroordeeld is tot de voorrondes van de Champions League. Dat is de uitkomst van de nieuwe opzet van het miljoenenbal, dat vrijdag werd bekrachtigd door het uitvoerende comité van de UEFA.

Nederland staat momenteel dertiende op de UEFA-ranking, maar een tiende klassering aan het einde van volgend seizoen is nodig om de kampioen rechtstreeks tot het hoofdtoernooi van 2018/2019 toe te laten.

Het wordt voor Nederland bijzonder lastig om nog dit seizoen de toptien binnen te komen. Ajax en AZ moeten dan allebei de finale van de Europa League halen.

De vier hoogst geplaatste landen op de UEFA-ranglijst (Spanje, Duitsland, Engeland en Italië) mogen vier clubs afvaardigen voor de groepsfase, waardoor er zestien plaatsen over zijn in het deelnemersveld van 32. Het voorstel werd in augustus voor het eerst gepresenteerd en is vanaf vandaag dus definitief.

Nieuwe tijdstippen CL

Het uitvoerend comité besloot daarnaast dat de tijdstippen van Champions League-wedstrijden vanaf het seizoen 2018/2019 worden aangepast. De duels in de groepsfase van de Champions League starten niet meer allemaal om 20.45 uur. Het nieuwe format is gebaseerd op dat van de Europa League, met duels verspreid over twee tijdstippen.

Op zowel dinsdag als woensdag worden acht groepswedstrijden afgewerkt. Twee van die wedstrijden zullen om 19.00 uur beginnen en de andere zes om 21.00 uur. Vanaf de knock-outfase starten alle duels om 21.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl