Hamas-aanhangers
NOS Nieuws

Turkije werkt verder aan verzoening met Israël

Turkije maakt geen werk van een rechtszaak over de dood van tien Turkse activisten die in 2010 door de Israëlische marine werden doodgeschoten. Het schrappen van de rechtszaak is het gevolg van een overeenkomst die Turkije en Israël afgelopen zomer sloten om hun relatie te herstellen.

De betrekkingen werden bevroren nadat de Israëlische marine tien pro-Palestijnse Turkse activisten had doodgeschoten die met een boot probeerden de Gazastrook te bereiken. Ze wilden daarmee de Israëlische blokkade van de Gazastrook doorbreken.

In lijn met de overeenkomst betaalt Israël compensatie aan de families van de doodgeschoten Turken. Daarmee is een bedrag van 20 miljoen dollar (zo'n 18,58 miljoen euro) gemoeid. In ruil voor de compensatie worden de officieren die schoten niet vervolgd.

Humanitaire hulp

Verder is afgesproken dat Turkije ondanks de blokkade humanitaire hulp en andere niet-militaire producten naar de Gazastrook mag brengen.

Nadat Hamas Fatah in 2007 had verdreven van de Gazastrook, stelde Israël een blokkade in om te voorkomen dat Hamas aan wapens kan komen en dat Hamas-strijders Israël binnendringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl