Aangepast

De uitzending van 9 december

Wilders schuldig aan groepsbelediging, maar geen straf

PVV-leider Geert Wilders is deels schuldig bevonden in het 'minder Marokkanen'-proces. Volgens de rechtbank heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie bij zijn uitspraken op de verkiezingsavond in 2014. Van enkele andere aanklachten, waaronder het aanzetten tot haat, werd hij vrijgesproken.

Aan Wilders wordt geen straf opgelegd, omdat hij volgens de rechtbank met deze veroordeling voldoende gestraft is. Er is vastgesteld dat hij als politicus uitlatingen deed die hij niet had mogen doen, zegt de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had een boete van 5000 euro geëist.

Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops waren niet aanwezig bij de uitspraak. Zij hebben aangegeven in beroep te gaan tegen de uitspraak. In een tweet spreekt Wilders over "drie PVV-hatende rechters" die "mij en half Nederland veroordelen. Knettergek".

Nieuwsuur keek naar de uitspraak met twee PVV-aanhangers en twee mensen die aangifte hebben gedaan tegen Wilders. Ook spreken we met Paul Cliteur, rechtsgeleerde en getuige in het proces. In de studio zit dr. Esther Janssen, zij is gepromoveerd op vrijheid van meningsuiting en haatzaaien.

Asscher wint lijsttrekkersverkiezing PvdA

Lodewijk Asscher wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. De partijleden verkiezen hem boven de huidige PvdA-leider Diederik Samsom. Asscher kreeg 54,5 procent van de stemmen, Samsom 45,5 procent.

Samsom is per direct geen partijleider meer en heeft besloten dat hij naar aanleiding van de uitslag aanstaande maandag ook het fractievoorzitterschap van de PvdA in de Tweede Kamer neerlegt, en tegelijkertijd uit de Kamer gaat.

In zijn toespraak zei hij dat het een enorme eer was om partijleider van de PvdA te zijn en dat hij elke dag alles heeft gegeven, maar dat er nu een einde komt aan die periode. Hij was geëmotioneerd. "Ik was dienstbaar aan een prachtige partij. Het is nu aan anderen. Het gaat u goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl