John Glenn voor zijn ruimtecapsule
NOS NieuwsAangepast

'John Glenn was de ultieme Amerikaanse held'

"Ons land heeft een icoon verloren", zegt president Obama over de dood van astronaut John Glenn. "De laatste van Amerika's eerste astronauten heeft ons verlaten."

Volgens Obama had Glenn altijd "the right stuff". "Hij inspireerde generaties wetenschappers, ingenieurs en astronauten die ons naar Mars en verder zullen brengen. Niet alleen voor bezoekjes, maar om te blijven."

De eerste Amerikaan die in een baan om de aarde vloog overleed gisteren op 95-jarige leeftijd. "Hij was een echte held", twitterde aankomend president Trump over de ruimtevaarder. "Hij was een pionier in de lucht en de ruimte."

We hebben alweer een pionier van de Amerikaanse ruimtevaart verloren.

Buzz Aldrin

Het Amerikaanse Congres heeft zijn vlag halfstok gehangen voor Glenn. "We zullen aan hem denken als we naar de sterren kijken", zei de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan.

"We hebben alweer een pionier van de Amerikaanse ruimtevaart verloren", reageerde Buzz Aldrin, de tweede man op de maan. "Hij moest alleen Joeri Gagarin voor laten."

Luchtvaarthelden

The New York Times plaatst Glenn in het rijtje van luchtvaarthelden als de gebroeders Wright en Charles Lindbergh. USA Today noemt hem de ultieme Amerikaanse held, The Washington Post spreekt van "de laatste waarlijk nationale held die Amerika had".

"Zijn missies hebben alles mogelijk gemaakt wat ons ruimteprogramma sindsdien heeft bereikt", zegt NASA-directeur Charles Bolton. "Hij wilde een inspiratiebron zijn voor de jeugd. Hij zei eens: 'Als ik jongeren kan inspireren zich in te zetten voor de mensheid, dan heb ik iets bereikt'."

Veel twitteraars eren Glenn met de woorden die werden uitgesproken bij zijn historische lancering: "Godspeed, John Glenn", goede reis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl