NOS SportAangepast

Oranje neemt wraak op Frankrijk tijdens EK handbal

De Nederlandse handbalsters hebben in de groepsfase van het EK in Zweden revanche genomen op Frankrijk. De formatie van Helle Thomsen was met 18-17 te sterk voor de ploeg, door wie Oranje op de Olympische Spelen nog was uitgeschakeld.

EK handbal: Oranjevrouwen nemen wraak op Frankrijk

Op het WK van 2015 (waar Oranje zilver won) en op het OKT begin dit jaar had Nederland nog gewonnen van Frankrijk, maar op de Olympische Spelen werd zelfs twee keer verloren: in de groepsfase en in de halve finales.

Dramatische eerste helft

In Kristianstad speelde Nederland een dramatische eerste helft. Vanaf 4-6 bleef de ploeg zestien (!) minuten zonder treffer. Aan de overkant wist keepster Tess Wester maar drie van de vijftien Franse schoten tegen te houden. Bij rust was het bijvoorbeeld nog 7-12.

Na rust was het aanvankelijk van hetzelfde laken een pak. Nederland kwam niet door de Franse verdediging en als de dekking al eens gepasseerd werd, was daar keepster Glauser, die kort na rust op een reddingspercentage van 53 stond.

Nycke Groot in duel met de Franse dames

Spannend slot

Toch kantelde de wedstrijd. Frankrijk werd slordig, Wester hield opeens alles weer tegen, Nederland liet de bal veel sneller rondgaan en bij 15-15 was het zowaar weer gelijk.

In de bloedstollende slotfase hield Nederland stand en dat leverde twee belangrijke punten op voor de tweede ronde van het toernooi.