NOS NieuwsAangepast

Hoogezand kijkt nog eens naar reïntegratie via PostNL

  • Bart Kamphuis

    Verslaggever economie

  • Bart Kamphuis

    Verslaggever economie

De gemeente Hoogezand-Sappemeer gaat onderzoeken of mensen in de bijstand op de juiste gronden bij PostNL aan het werk worden gezet. Het gaat om zogeheten reïntegratietrajecten, waarbij bijstandsgerechtigden in sorteercentrum Kolham aan de slag gaan, zonder daarvoor een salaris te krijgen. Het werk geldt als 'stage', om ervaring op te doen. Wie weigert, loopt het risico gekort te worden op de bijstandsuitkering.

"We willen de mensen alleen de stage laten doen als dat zinvol is", zegt wethouder Peter Verschuren (SP). "Op basis van enkele gevallen die de FNV aan het licht brengt, gaan we nu de dossiers opnieuw bekijken. Mogelijk wordt er te weinig begeleiding gegeven. Ook kan het zijn dat het opdoen van 'werkritme' niet voor alle mensen nodig is."

'Ze zouden helpen met zoeken naar werk, maar daar heb ik niks van gezien'

PostNL stelt werkplekken ter beschikking aan SW-bedrijven van de gemeente ('SW' staat voor Sociale Werkvoorziening). Het SW-bedrijf is verantwoordelijk voor toezicht en begeleiding. De banen zijn bedoeld voor mensen met 'een structurele afstand' tot de arbeidsmarkt. Meestal gaat het dan om mensen met een arbeidshandicap.

In Hoogezand komt ook een andere categorie mensen via het SW-bedrijf bij PostNL terecht: mensen die hun baan verloren en in de bijstand belandden. Het werk maakt dan onderdeel uit van een reïntegratietraject.

"Bij een reïntegratietraject moet er maatwerk zijn. Een persoonlijk plan van aanpak en individuele evaluaties", zegt Wilma Nieveen van de FNV. "Dat ontbreekt allemaal bij de werkplekken van het SW-bedrijf bij PostNL in Hoogezand. Alle dossiers die wij hebben ingezien zijn precies hetzelfde. Alleen de handtekeningen verschillen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl