NOS NieuwsAangepast

Joop Braakhekke: naar eigen zeggen de beste tv-kok van Nederland

Joop Braakhekke vond zelf dat hij geen echte kok was. "Ik ben een restaurateur met kookneigingen, geen kok", zei hij zelf. In zijn door BN'ers gefrequenteerde restaurant Le Garage, stond dan ook niet het eten, maar de gast centraal. Braakhekke overleed vandaag op 75-jarige leeftijd.

In HP/De Tijd noemde hij in januari 2014 koken een hoge vorm van kunst. Collega's als Jonnie Boer en Sergio Herman, dat waren volgens hem echte kunstenaars. Hij vond zichzelf geen kok en al zéker geen kunstenaar. Maar een tv-kok, dat was hij wel. En er was geen betere in Nederland, vond hij zelf.

Braakhekke had in de jaren 90 het kookprogramma Kookgek en schreef een serie boeken onder de titel Kookschrift van een kookgek. Later was hij te zien als talentscout in het programma Top Kok.

Tv-kok en restauranthouder Joop Braakhekke overleden

Daarnaast had hij zijn eigen restaurant Le Garage in Amsterdam. Le Garage in Oud-Zuid was een verzamelplaats van BN'ers en welgestelde Nederlanders die zich wilden laten zien. Net als zijn gasten was hij geregeld te vinden in societyprogramma's en in de columns van roddelbladen. Het societyrestaurant werd verkocht in 2012, maar hij bleef wel betrokken.

Braakhekke had het vak geleerd in Parijs en Barcelona. Hij was begonnen als restaurateur in zijn geboorteplaats Apeldoorn en daarna was hij naar Amsterdam gegaan. Voor Le Garage werkte hij in De Kersentuin.

  • ANP
    Kandidaat Daan, kok Robert Kranenborg en Joop Braakhekke in Topkok.
  • ANP
    Joop Braakhekke en Dame Edna in restaurant Le Garage
  • ANP
    In het decor van Kookgek (1993)

Een kijkvak

Zoals tv-kookprogramma's om de kijker moesten gaan (en niet om geld of kijkcijfers), zo stond in zijn restaurant nog meer dan het eten de gast centraal. Een restaurateur moest volgens Braakhekke gericht zijn op de gast en diens behoeften, al vanaf binnenkomst. "Mensen moeten niet eens de tijd hebben om te kijken waar ze zijn", zo zei hij. Het vak van restaurateur noemde hij daarom "een kijkvak": kijken naar wat de gast wil.

In 2015 was het 25 jaar geleden dat Braakhekke Le Garage begon. Hij had ook een culinaire carrière van 50 jaar achter zich en schreef een boek vol herinneringen aan alle gasten die bij hem aan tafel hebben gezeten. Het plan om te gaan schrijven was deels uit nood geboren. Braakhekke kreeg in 2014 een zware hartoperatie en het herstel ging moeizaam.

In 2015 werd hij opnieuw ziek, er werd alvleesklierkanker bij hem geconstateerd. Na een operatie werd hij in 2016 kankervrij verklaard, maar in september werd bekend dat de ziekte was teruggekomen en was uitgezaaid naar de longen en de lever.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl