NOS Sport

Isinbajeva wordt dopingbestrijder, WADA reageert boos

Het wereld-antidopingbureau WADA is boos over de aanstelling van oud-atlete Jelena Isinbajeva als hoofd van de nieuwe raad van toezicht van RUSADA, het Russische antidopingbureau. De mondiale dopingbestrijder is vooral ontstemd omdat er geen overleg heeft plaatsgevonden voordat de nieuwe raad werd benoemd.

Het WADA heeft recht van inspraak bij personeelswijzigingen en vindt dat die afspraak niet is nagekomen. Het antidopingbureau heeft al laten weten dat er snel contact zal worden opgenomen met de Russen.

Niet alleen de nieuwe job van de polsstokhoogsprinster is tegen het zere been, ook de aanwezigheid van Vadim Bairamov in de tienkoppige raad roept vragen op. Bairamov is werkzaam op het Russische ministerie van sport.

Zijn aanstelling staat haaks op de belofte van de Russen om de banden tussen overheid en het RUSADA te verbreken. De raad van toezicht heeft als taak het werk van RUSADA te controleren.

Omstreden dopingjager

Tweevoudig olympisch kampioene Isinbajeva geldt als een kritisch tegenstander van de schorsing die de Russische sport deze zomer ten deel viel.

Ze noemde de beschuldigingen van WADA-onderzoeker Richard McLaren onbewezen. Ook vroeg ze om een levenslange schorsing voor Julia Stepanova, de atlete die als klokkenluidster het Russische dopingschandaal aan het licht bracht.

"We zijn geschorst zonder bewijs, onbeschaamd en ruw. We hebben geen kans gekregen om onszelf te verdedigen." aldus Isinbajeva tijdens een emotionale speech in juli in het Kremlin.

Isinbajeva behoorde tot de groep Russische atleten die bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro werden geweerd vanwege het omvangrijke dopingschandaal in eigen land. Na de definitieve schorsing voor de Spelen besloot ze meteen haar loopbaan te beëindigen. In augustus werd ze wel gekozen voor de atletencommissie van het IOC

Vrijdag hoopt ze ook als voorzitter van de Russische atletiekfederatie te worden gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl