Shell ondertekent op 7 december een overeenkomst met Iran over investeringen in de drie grootste Iraanse olie- en gasvelden.
NOS NieuwsAangepast

Shell aan de slag met olie en gas in Iran

Shell heeft met Iran een overeenkomst getekend over de mogelijke winning van olie en gas in de drie grootste Iraanse olie- en gasvelden. In het zogeheten memorandum van overeenstemming is afgesproken om de samenwerkings- en investeringsmogelijkheden te onderzoeken.

Een woordvoerder van Shell wijst er op dat de overeenkomst "niet bindend" is, maar de ondertekening vond plaats met veel ceremonieel vertoon. Ondertekenaar Hans Nijkamp, Shell-directeur Iran, noemde het "een nieuw hoofdstuk in de relatie van Shell met Iran".

Sinds de opheffing van de internationale sancties na het akkoord over het Iraanse kernenergieprogramma kunnen buitenlandse investeerders weer in Iran aan de slag. Vooral de olie- en gasindustrie zit op het vinkentouw. Shell is na het Franse Total het tweede grote westerse bedrijf dat in Iran aan de slag gaat. Na de jarenlange boycot loopt Iran achter, en zou de komende vijf jaar 200 miljard dollar in de verouderde industrie willen stoppen.

Enorme productiestijging

Maar de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten zorgt voor onzekerheid over de toekomstige Amerikaanse politiek tegenover Iran. Trump wil een streep zetten door de nucleaire deal met Iran. Bedrijven zijn daarom niet zeker of ze wel aan de slag kunnen. Toch zet Shell deze stap, ook om te voorkomen dat een ander bedrijf met de Iraanse olie aan de haal gaat.

Iran beschikt over grote olie- en gasvelden en heeft sinds het opheffen van de sancties de olieproductie enorm opgevoerd. Momenteel worden er bijna 4 miljoen vaten olie per dag opgepompt en is het land de op vier of vijf na grootste olieproducent ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl