Het hertellen in Michigan
NOS NieuwsAangepast

Hertelling Michigan van de baan

Michigan stopt het hertellen van de stemmen van de Amerikaanse verkiezingen. Een rechter heeft besloten dat aanvrager Jill Stein van de Groene Partij geen gedupeerde is en dus geen recht heeft om de hertelling aan te vragen. Stein haalde 1 procent van de stemmen in Michigan.

Stein wilde hertellingen in drie staten waar Trump onverwacht en nipt won: naast Michigan ook Wisconsin en Pennsylvania. Ze wilde controleren of de stembusgang goed was verlopen, na berichten over mogelijke fraude.

Michigan was afgelopen maandag al begonnen met tellen, enkele stembureaus zijn zelfs al klaar. De rechter bepaalde nu dat het werk niet hoeft worden afgemaakt, omdat de kans dat Stein als winnaar uit de bus komt nihil is.

Trump loopt uit

In Pennsylvania probeert Stein vandaag via de federale rechter een hertelling af te dwingen. Ze hoopt zo onder een borg van 1 miljoen dollar uit te komen die de staat haar vroeg.

In Wisconsin wordt sinds vorige week herteld. De kans dat Clinton door een hertelling Trump nog had kunnen inhalen was bijzonder klein. Ze had daarvoor in alle drie de staten in totaal 100.000 extra stemmen moeten vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl