Giovanni van Bronckhorst bij de persconferentie
NOS VoetbalAangepast

Van Bronckhorst hoopt op historisch duel in De Kuip

De eer van de laatste vraag op de persconferentie voorafgaand aan het Europa League-duel tussen Feyenoord en Fenerbahçe gaat naar een Turkse journalist. Hij vindt dat Giovanni van Bronckhorst een bange indruk maakt. "Ik? Bang?", herhaalt de coach vol verbazing. "Nee, hoor ik ben niet bang."

Nee, want de opdracht is helder en het vertrouwen is groot bij de Rotterdammers. Feyenoord moet morgenavond met twee doelpunten verschil winnen om zeker te zijn van Europese overwintering. "Wij zijn in staat om dat te doen en zullen er vanaf de eerste minuut vol voor gaan", spreekt Van Bronckhorst.

Van Bronckhorst: weten wat ons te doen staat

Historische avond

Het strijdplan bestaat dus vooral uit aanvallen. Al is het wel gedoseerd, want de Turken hebben met Dick Advocaat een trainer die weet hoe hij vanuit de omschakeling zijn Nederlandse spitsen Robin van Persie en Jeremain Lens, die hersteld is van een blessure, weet te vinden.

"Het kan hectisch worden", erkent Van Bronckhorst. "Maar dat zijn zij gewend in Turkije en wij zijn dat gewend in De Kuip. Ik denk dat we daar dit seizoen goed mee om zijn gegaan. Hopelijk wordt het een historische avond in Rotterdam."

Giovanni van Bronckhorst en Dirk Kuijt op de training

'Niet bezig met Manchester'

Mocht Manchester United onverwacht onderuit gaan bij Zorja Loegansk, dan volstaat voor Feyenoord ook een kleine overwinning. "Maar daar ben ik niet mee bezig", vertelt Van Bronckhorst, die ook niet continu op de hoogte zal worden gehouden van de stand in Odessa. "Al krijg ik dat linksom of rechtsom wel mee."

Op de persconferentie ontving de coach van zowel de Nederlandse als de meegereisde Turkse journalisten felicitaties voor zijn contractverlenging. Ook de komende twee jaar is hij de eindverantwoordelijke op Zuid. "Dat geeft mij persoonlijk vertrouwen en energie om op deze manier verder te gaan."

Turkse journalisten willen selfie met Dirk Kuijt

Voor aanvoerder Dirk Kuijt blijft de ontmoeting met zijn vorige werkgever speciaal. "Ik heb er drie fantastische jaren gehad, maar ik wil overwinteren met Feyenoord. In onze laatste drie wedstrijden hebben we twaalf keer gescoord. Dat geeft veel vertrouwen."

Respect voor Advocaat

Een fout van Kuijt leidde in het duel in september in Istanbul de enige treffer in. "Volgens mij is dat duel het begin geworden voor een mooie reeks van Fenerbahçe. Sindsdien zijn ze ongeslagen in de competitie."

De Katwijker heeft veel respect voor de Nederlandse enclave op de bank bij Fenerbahçe, die naast Advocaat uit Mario Been en Cor Pot bestaat. "Zij hebben het prima op de rit gekregen. Er is dik verdiend gewonnen van Galatasaray en ze zijn vanuit een moeilijke positie terug in de race om de titel."

Kuijt: wedstrijd ingaan om te winnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl