JPMorgan Chase
NOS NieuwsAangepast

EU geeft boete van bijna 500 miljoen euro aan drie banken

De Europese Commissie heeft JPMorgan, HSBC en Crédit Agricole een boete opgelegd die gecombineerd ruim 485 miljoen euro bedraagt. De boete is het resultaat van een onderzoek dat de Europese mededingingsautoriteiten de afgelopen vijf jaar deden naar het zogeheten 'Euriborkartel'. Uit dit onderzoek blijkt dat de banken de rentetarieven hebben gemanipuleerd.

Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager voor Mededinging hebben de banken ongeoorloofde afspraken gemaakt over de prijzen van rentederivaten; dat zijn financiële producten die renteschommelingen opvangen. JPMorgan wordt hiervoor het zwaarst beboet met ruim 337 miljoen euro. Crédit Agricole moet 114,6 miljoen euro betalen en HSBC krijgt een boete van 33,6 miljoen euro.

Deutsche Bank, Société Générale en Royal Bank of Scotland schikten in 2013 voor 820 miljoen euro in hetzelfde onderzoek. Barclays bracht de zaak aan het licht en zou een boete daardoor hebben ontlopen.

Beroep tegen boete

Vestager benadrukt dat banken de regels van de EU over mededinging moeten respecteren. "Een betrouwbare en concurrerende financiële sector is essentieel voor investeringen en groei."

Een woordvoerder van JPMorgan bestrijdt dat de bank betrokken was bij beïnvloeding van de derivaten. De bank "overweegt" tegen de boete in beroep te gaan.

In 2011 begon het onderzoek naar het Euriborkartel onder commissaris Almunia. Eerder werd door de EU een boete opgelegd van ruim 1,8 miljard euro voor manipulatie van rentetarieven Libor en Euribor. Hierbij waren onder meer handelaren van de Rabobank betrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl