Teleurstelling bij Joshua Brenet
NOS VoetbalAangepast

'Topper tegen Ajax bepaalt seizoen PSV'

De Europese uitschakeling van PSV heeft nog geen consequenties voor trainer Phillip Cocu. Tenminste, dat verwacht oud-international en voetbalanalyticus Pierre van Hooijdonk. Volgens hem gaat over twee weken de topper tegen Ajax het seizoen van PSV bepalen.

PSV kon dinsdag in de Champions League ook tegen Rostov de vormcrisis niet van zich afschudden. Na afloop was de teneur vergelijkbaar met de voorbije weken: teleurstelling, kansen niet benut, maar er werd hard gewerkt en gedisciplineerd gespeeld.

Waarom lukte het dinsdagavond wederom niet met PSV?

"Ze hadden eerder de aanval mogen zoeken. Cocu liet PSV in verschillende fases steeds aanvallender spelen, maar waarom begin je in de eerste helft af en toe al niet met een lange bal op Luuk de Jong? Het zorgt voor afwisseling en je creëert tenminste iets. Bovendien komt er dan ook in het stadion een bepaalde schwung. Nu begon het allemaal vlak en afwachtend."

"Juist als je als team in een mindere fase zit en weinig zelfvertrouwen hebt, moet je niet alleen op voetballende kwaliteiten rekenen, maar ook opportunistisch spelen. Daar begonnen ze veel te laat mee."

Pierre van Hooijdonk

Was PSV niet gewoon beducht voor de counters van Rostov?

"Dat zou kunnen, maar dit soort ploegen moet je zo snel mogelijk op achterstand zetten. Dan moet je niet berekenend beginnen. Je moet niet bang zijn, Rostov is toch geen Barcelona? Bovendien wilde Rostov maar een ding: de bal tegenhouden. Aan de andere kant, je bouwt ook zekerheden in als de vorm niet groot is."

Wat moet PSV doen om het zelfvertrouwen terug te krijgen?

"Het meest teleurstellende voor PSV is dat de resultaten achterblijven, terwijl het wel zijn uiterste best doet. Dus dan ben je geneigd te zeggen: wat kun je nog meer doen?"

"Het is op dit moment wel allemaal te lief. De ploeg mist een leiderstype die de boel kan wakkerschudden. Guardado kan dat, maar hij is geblesseerd en spreekt geen Nederlands. Bovendien kwam hij opgebrand terug van de Copa America met Mexico."

Als PSV over twee weken van Ajax verliest, kunnen ze het seizoen zo goed als verloren beschouwen

Pierre van Hooijdonk

Misschien aankopen doen in de winterstop?

"Dat hangt ervan af. Als PSV over twee weken van Ajax verliest, kunnen ze het seizoen zo goed als verloren beschouwen, ervan uitgaande dat Ajax zijn duels blijft winnen. Ga je dan als PSV geld spenderen om alsnog wat van het seizoen te maken? Of pak je je verlies en werk je met je selectie al aan het volgende seizoen?

Cocu: er stonden zes aanvallers, meer risico kan je niet nemen

Wat zegt deze matige periode van PSV over de kwaliteiten van Phillip Cocu als coach?

"Hij heeft een realistische kijk op het voetbal. Dat resulteerde vorig jaar in een goed Champions League-seizoen voor PSV, ze konden zich meten met gerenommeerde Europese clubs."

"Ik mis alleen nu wel patronen in het spel van PSV. Ik had in deze fase bijvoorbeeld al iets meer van Steven Bergwijn verwacht. Hij is nog jong, maar dit soort zaken komen natuurlijk ook op het bordje van de trainers."

Chris van der Weerden, Ruud Brood en Phillip Cocu tijdens PSV-Rostov

Maar een nederlaag tegen Ajax brengt de positie van Cocu niet aan het wankelen?

"Dat denk ik niet. Hij is een kind van de club, net zoals Van Bronckhorst dat bij Feyenoord is. Cocu zit voorlopig goed en zal de tijd worden gegund om dit PSV weer op niveau te krijgen. PSV is ook niet de club die snel in paniek raakt."

"Het gat met Feyenoord en Ajax is zes punten, dus er is nog geen man overboord. Maar ik moet zeggen dat ik de afgelopen periode geen aanwijzingen heb gezien dat er bij PSV perspectief is op verbetering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl