Windmolens zijn duurzame energiebronnen
NOS NieuwsAangepast

Weinig enthousiasme in Kamer over energieagenda Kamp

Partijen in de Tweede Kamer zijn ontevreden over de vandaag gepresenteerde energieagenda. Kamerleden vinden dat de plannen van minister Kamp ambitie missen, of niet ver genoeg gaan.

Kamp maakte vandaag bekend dat in 2035 alle nieuw verkochte auto’s op elektriciteit of waterstof moeten rijden. Hij denkt dat het niet realistisch is om dat al binnen acht jaar te doen, zoals de Tweede Kamer wil. "Dit is al een forse ambitie, en ik denk dat we al erg ons best moeten doen om dit voor elkaar te krijgen", aldus de minister.

Maar PvdA-Kamerlid Vos ziet dat anders. "De PvdA is teleurgesteld in dit volstrekt ambitieloze verhaal. Kamp is vandaag minister van fossiele zaken, niet van Economische Zaken. De VVD dient liever de belangen van de auto-industrie dan van de toekomst en gezondheid van onze kinderen".

D66-Kamerlid Van Veldhoven spreekt van oude wijn in nieuwe zakken. “Er zit een groot gat in de energieagenda van minister Kamp. Het sluiten van kolencentrales is de goedkoopste en slimste manier om de CO2-uitstoot terug te dringen. Daarmee is het onmogelijk om effectief de CO2-uitstoot aan te pakken, zonder de kolencentrales te sluiten."

Samen komen ze daarom met alternatieve voorstellen.

Kamp: ik ben bezig het regeerakkoord uit te voeren

Stapjes in de goede richting

GroenLinks is iets optimistischer en spreekt van "stapjes in de goede richting". Volgens Kamerlid Van Tongeren wordt dit sowieso de eeuw van de duurzaamheid. Maar ze zegt ook: "Er is een energierevolte nodig met een andere infrastructuur, een ander energiebelastingsysteem en urgentie voor overschakelen naar honderd procent schone energie. Dan helpt het niet dat de minister aangenomen moties negeert die dit regelen".

De PVV vindt juist dat de plannen te ver gaan, vooral omdat het de burger te veel geld zou kosten. "Dit is ronduit waanzin. De PVV pleit voor een betaalbare energievoorziening voor iedereen, gebaseerd op echte innovaties zoals thoriumcentrales", aldus PVV-Kamerlid Klever. Haar partij noemt de energieagenda van de minister "duurzaamheidsgedram".

De SP hamert erop dat de lasten voor het midden- en kleinbedrijf en mensen met lage inkomens beperkt worden gehouden, maar verder is de partij positief. Volgens SP-Kamerlid Smaling is "de duurzame revolutie echt begonnen''.

Minister Kamp benadrukt dat hij blij is met een breed maatschappelijk draagvlak, dankzij het eerder gesloten energieakkoord. Hij hoopt dat hij deze afspraken en die van het regeerakkoord kan realiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl