NOS NieuwsAangepast

Topoverleg over redding Italiaanse bank

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

Bestuurders van de eeuwenoude Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena hebben vandaag in Frankfurt overleg gevoerd met de toezichthouder, de Europese Centrale Bank. Dat hebben bronnen rond de bank gezegd tegen de NOS.

Mogelijk wordt morgen al duidelijk of de bank met staatssteun overeind zal worden gehouden. In principe is dat tegen nieuwe Europese afspraken. De belastingbetaler zou niet langer mogen opdraaien voor de problemen bij de banken, is het idee.

Maar de situatie is veranderd nu het oorspronkelijke reddingsplan om de bank te verstevigen dreigt te mislukken. De politieke crisis na het referendum van afgelopen zondag is daar debet aan. Zo is een staatsfonds uit Qatar nog altijd niet over de brug gekomen met een bedrag van een miljard euro. Het brengt de doelstelling om komend weekend met hulp van grote investeerders vijf miljard euro bij elkaar te hebben ernstig in gevaar.

Spanning rond Italiaanse banken

Hoofdeconoom Gregorio De Felice van de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo zegt dat Monte dei Paschi niet ten onder mag gaan. "Ze hebben veel spaarders en de gevolgen zouden heel negatief zijn voor de financiële stabiliteit van een euroland."

De Felice vindt het niet meer dan logisch als de Italiaanse staat nu toestemming krijgt om staatssteun te geven. "De financiële stabiliteit is veel belangrijker dan de regels." Bovendien hebben andere eurolanden tijdens de bankencrisis honderden miljarden uitgetrokken om hun banken te steunen. "In dit land hebben we nog nooit geld uitgegeven voor de banken. Het zou absurd zijn als we dat nu niet zouden kunnen doen."

Gregorio de Felice, hoofdeconoom van Intesa Sanpaolo

Als de bank met belastinggeld gered wordt, dan zullen naar verwachting ook de huidige beleggers moeten bloeden. Bij Monti dei Paschi zijn ongeveer de helft van de aandelen en obligaties in handen van particulieren. Duizenden klanten zijn de afgelopen jaren overgehaald om hun spaargeld in de bank te steken. Volgens de Financial Times worden die mogelijk tot een bedrag van 100.000 euro gecompenseerd.

Maar De Felice hoopt dat de politieke situatie de komende dagen stabiliseert. "Een nieuwe regering zou Qatar alsnog kunnen overhalen om geld in de bank te steken." Hij kijkt nog eens naar de beursstanden op zijn computerscherm. "Ik houd de hele dag de financiële markten in de gaten. Je ziet aan de koersen dat er vertrouwen is. Ik hoor ook van mijn contacten in Rome dat we de komende dagen wel een oplossing kunnen verwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl