Aangepast

'Europese regels vrij verkeer werknemers op de schop'

Minister Lodewijk Asscher wil de verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt door goedkope Oost-Europese werknemers aanpakken. De Europese regels over vrij verkeer van personen en werknemers moeten daarom worden aangepast.

"Die regels werken nu zo dat een Roemeen of een Pool voor twee- tot driehonderd euro minder per maand mag werken dan een Nederlandse bouwvakker. Dat is heel erg storend en onrechtvaardig", zegt de minister van Sociale Zaken. Ook worden de premies en belastingen nu niet in Nederland afgedragen.

Het vrije verkeer van personen kan volgens hem op zich blijven bestaan, maar wel met een belangrijke voorwaarde. "Landen moeten weer zelf regels kunnen opstellen over wat mensen betaald krijgen. Collega's moeten op dit gebied niet met elkaar concurreren. Dat is in strijd met de Nederlandse en Europese waarden."

'Europese regels vrij verkeer werknemers op de schop'

Gevoel van onrecht

Volgens Asscher verdienen de grote werkgevers aan de huidige situatie en zijn veel "gewone Nederlanders" de dupe. "Mensen die hun vak willen uitoefenen maken geen eerlijke kans op werk. Dat gebeurt in de transport, landbouw en bouw. Het maakt een heel groot gevoel van onrecht los, want je kan je daar niet tegen verdedigen."

De Europese regels moeten daarom flink op de schop, zegt de minister. "Dat zal radicaal moeten gebeuren. Anders begrijp ik heel goed dat veel mensen afhaken bij Europa. Natuurlijk moeten we ook onze eigen nationale regels handhaven, maar dit zit in Europa zelf en moet dus ook in Europa worden veranderd."

We moeten nu oog hebben voor de nadelen van het vrije verkeer van personen. Dat is wat in veel landen pijn doet.

Lodewijk Asscher

Op dit moment maakt Nederland uit van een coalitie met zeven andere landen die ook de regels willen aanpassen. "Die coalitie moet groter worden", zegt Asscher. "Een aantal landen twijfelt nog en een aantal Oost-Europese landen is tegen. Die landen zullen we moeten overtuigen."

Volgens hem bieden ook de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de brexit een kans. "Het lijkt me een vergissing als we de Britten door een hoepeltje laten springen en alles bij het oude houden. We moeten nu oog hebben voor de nadelen van het vrije verkeer van personen. Dat is wat in veel landen pijn doet."

Nationale maatregelen

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt vindt dat Asscher zich moet richten op nationale maatregelen tegen verdringing en uitbuiting. "De minister hoopt steeds op oplossingen uit Europa. Maar daar is hij nu al vier jaar mee bezig en dat krijgt hij niet voor elkaar."

Hij vervolgt: "Asscher probeert het netste jongetje in de klas te zijn, maar dan krijg je niet veel voor elkaar. Wat mij betreft gooit de minister zijn kont tegen de euro-krib en neemt hij nationale maatregelen, zodat wij weer de baas zijn van onze arbeidsmarkt."

SP-leider Emile Roemer pleitte gisteren voor een vergunningenstelsel voor Midden- en Oost-Europese werknemers. Hij wil de instroom van arbeidsmigranten reguleren en dat malafide ondernemers harder worden aangepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl