'WK kortebaan gaan ook om plezier, dan komen de prestaties vanzelf'

De een wil zich bewijzen, de ander juist een hoop frustratie van zich af zwemmen. Hoe je het ook wendt of keert, de schaduw van de Olympische Spelen hangt over de wereldkampioenschappen zwemmen (kortebaan) in het Canadese Windsor die vandaag van start gaan.

Het worden interessante dagen, denkt NOS-analyticus Johan Kenkhuis. "Dit worden de WK van de nieuwe gezichten. En van Ranomi..."

Ranomi Kromowidjojo blaast uit na haar series op de 100 meter vrije slag

Sinds de dramatisch verlopen Spelen in Rio de Janeiro heeft de Nederlandse zwemdelegatie een nieuw gezicht gekregen. Inge Dekker en Moniek Nijhuis zijn inmiddels gestopt. Femke Heemskerk kiest voor een langere rustperiode en laat de WK schieten. Is dit het toernooi van de revanche?

Johan Kenkhuis: "De druk van de mislukte Olympische Spelen zou hier niet op moeten liggen. De WK kortebaan is altijd een bijzonder toernooi, zeker als het een post-olympisch WK is. De meeste sporters hebben in de afgelopen periode vakantie genomen. Wie revanche wil, duikt sneller weer het bad in dan winnaars, die vaak nog met allerlei plichtplegingen te maken hebben. Dat zie je terug in de uitslagen."

"Bij de WK zullen ook de specialisten weer komen bovendrijven: er zijn natuurlijk twee keer zoveel keerpunten. Zeker op de korte afstanden geldt: wie explosief is, een goede start en een goede onderwatertechniek heeft, doet mee om de medailles. Daarvoor hoef je niet heel lang in training te zijn."

Zoals Ranomi Kromowidjojo?

"Inderdaad. Ranomi zwom ook al heel behoorlijk bij de Open NK kortebaan begin november. Zij heeft niet heel veel training nodig om goed te zijn. Ik verwacht van haar medailles, zeker op de 50 meter vrije slag."

Geldt dat ook voor die andere blikvanger, de voor Sportvrouw van het Jaar genomineerde Sharon van Rouwendaal?

"Dat zou heel verrassend zijn, want Van Rouwendaal heeft zich volledig toegelegd op de 10 kilometer openwaterzwemmen. Maar bij Sharon weet je het nooit. Als zij iets in haar hoofd haalt en geen fysieke problemen heeft, dan kan ze opeens verrassen. Maar ik verwacht meer van de jongeren."

Sharon van Rouwendaal in actie op de 800 meter vrije slag

Marrit Steenbergen voorop?

"Steenbergen is nog altijd een wereldtalent. Ze had een geweldig seizoen als junior in 2015, maar kent tot nu toe een moeilijk olympisch jaar. De Olympische Spelen vielen tegen en nu kan ze laten zien hoe weerbaar ze is. Het is normaal voor een zwemster van haar leeftijd (17, red.) dat ze een kleine terugslag heeft in haar ontwikkeling; anders had ze nu al wereldrecord gezwommen. Ik verwacht dat ze nu vechtlust gaat tonen."

En bij de mannen?

"Bij de mannen ben ik vooral benieuwd naar de prestaties van Kyle Stolk en Jesse Puts. Puts is een echte kortebaanspecialist en zwom bij de NK een Nederlands record op de 50 meter vrije slag. Daarmee is hij nu vierde van de wereld.

Ook van Stolk mag je wel iets verwachten. Die moet in Canada finales kunnen halen, vooral op de 200 meter. En ik ben benieuwd naar Maarten Brzoskowski, een geweldige zwemmer met hele goede keerpunten."

Kyle Stolk

Wat is jouw conclusie?

"Voor mij waren kortebaankampioenschappen ook altijd gewoon leuk. De druk is minder, zeker zo na de Olympische Spelen. Natuurlijk, we missen zwemsters als Dekker en Heemskerk. Dat ga je merken, zeker bij de estafettes.

Het gaat ook om plezier, dan komen de prestaties vanzelf. De medailleoogst van 2014 zal niet gehaald worden, maar het kunnen wel interessante kampioenschappen worden. Een toernooi van de nieuwe gezichten. En van Ranomi."

2014: 12 Nederlandse medailles WK kortebaan (Doha)

GoudZilverBrons
Ranomi Kromowidjojo50 meter vrij100 meter vrij
Femke Heemskerk*100 meter vrij200 meter vrij
Inge Dekker**50 meter vlinder
Sharon van Rouwendaal800 meter vrij
Moniek Nijhuis**50 meter school100 meter school
Vrouwenestafette (Dekker, Heemskerk, Maud van der Meer, Kromowidjojo)4x50 meter vrij
Vrouwenestafette (Dekker, Heemskerk, Van der Meer, Kromowidjojo)4x100 meter vrij
Vrouwenestafette (Dekker, Heemskerk, Kromowidjojo, Van Rouwendaal)4x200 meter vrij
* afwezig** gestopt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl