Alberto Salazar (r) gaat de Nederlandse atlete Sifan Hassan begeleiden
NOS SportAangepast

Status onderzoek USADA naar atletiektrainer Salazar onduidelijk

Mo Farah vierde in augustus in Rio de Janeiro zijn tweede dubbele olympische triomf op de 5.000 en 10.000 meter, Matthew Centrowitz jr veroverde de olympische titel op de 1.500 meter en Galen Rupp liep in de Braziliaanse stad naar olympisch brons op de marathon.

De drie topatleten worden getraind door Alberto Salazar, die nu ook Sifan Hassan gaat begeleiden. Het Amerikaanse antidopingbureau USADA heeft de trainer echter al ruim een jaar op de korrel, na beschuldigingen over dopinggebruik binnen zijn loopgroep.

Hassan kiest voor omstreden topcoach Salazar

Salazar zou dat hebben gestimuleerd, verklaarden atlete Kara Goucher en trainer Steve Magness. Beiden maakten lange tijd deel uit van de groep van Salazar. Magness zou documenten hebben gezien waarin bloedniveaus van Rupp beschreven werden die op testosterongebruik zouden wijzen. Rupp is nooit betrapt op dopinggebruik.

Wat de status van het USADA-onderzoek momenteel is, is onduidelijk. Het antidopingbureau richtte in de zomer de pijlen op de arts Jeffrey Brown, die diverse atleten uit het Nike Oregon Project van Salazar onder behandeling zou hebben gehad. USADA wilde Brown onder ede verhoren, maar dat is tot op heden niet gebeurd.

Brits onderzoek levert geen verdachte zaken op

Omdat ook de Britse olympisch kampioen Mo Farah met Salazar traint, begon de Britse atletiekbond eveneens een onderzoek naar eventuele misstanden in de loopgroep van de coach. UK Athletics maakte in september 2015 bekend dat het onderzoek geen belastend materiaal heeft opgeleverd.

  • EPA
    De Amerikaanse atleet Galen Rupp komt tijdens de olympische marathon in Rio als derde over de streep.

In juli meldde de New York Times op basis van anonieme bronnen dat het onderzoek van USADA naar de handelwijze van Salazar nog steeds loopt. Het is in elk geval niet officieel afgesloten. Het antidopingbureau laat zich niet uit over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl