Een Saudische vlag
NOS NieuwsAangepast

Doodstraf in Saudi-Arabië voor 15 'Iraanse spionnen'

Een rechtbank in Saudi-Arabië heeft vijftien mensen ter dood veroordeeld wegens spionage voor Iran. De veroordeelden behoren tot een groep van 32 sjiitische moslims die drie jaar geleden werd gearresteerd. Het proces begon in februari van dit jaar.

Onder de verdachten is één Iraniër en één Afghaan; de rest komt uit Saudi-Arabië. Vijftien verdachten kregen celstraffen tussen een half en 25 jaar en twee mensen werden vrijgesproken.

Volgens staatsmedia hebben de verdachten in samenwerking met de Iraanse inlichtingendienst een spionagenetwerk opgezet in het land. Iran zou daardoor toegang hebben gekregen tot hoogst gevoelige informatie over het Saudische leger.

Ook zouden er sabotage-acties zijn geweest om de economische belangen van het land te schaden, en zouden verdachten spionnen voor hun netwerk hebben geworven. De zogenoemde spionnen zouden ook achter demonstraties tegen de regering hebben gezeten.

Iran

De vonnissen zullen de relatie met Iran nog verder onder druk zetten. De relatie tussen de twee landen is al jarenlang gespannen. Tegen de straffen is beroep ingesteld. Doodvonnissen worden in Saudi-Arabië alleen uitgevoerd als de koning daar toestemming voor geeft.

In januari werd in Saudi-Arabië een belangrijke sjiitische geestelijke terechtgesteld, op beschuldiging van betrokkenheid bij de moord op een politieman. Het vonnis leidde tot felle protesten bij de Saudische ambassade in Teheran. Saudi-Arabië verbrak daarop de diplomatieke betrekkingen met Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl