Een vuile auto in Abidjan in Ivoorkust
NOS NieuwsAangepast

Afspraken over terugdringen vuile diesel in Afrika

Overheden en maatschappelijke en internationale organisaties willen luchtvervuiling door vuile diesel in het westen van Afrika aanpakken. Ze hebben daarover afspraken gemaakt op een bijeenkomst in Den Haag, die was georganiseerd door minister Ploumen en haar Nigeriaanse collega.

Volgens Ploumen is het onverteerbaar dat stoffen die omdat ze ongezond zijn in Nederland zijn verboden, in grote concentraties worden aangeboden in brandstoffen voor ontwikkelingslanden. "Alleen met een brede, internationale coalitie kunnen we vuile diesel de wereld uit helpen."

Strengere regels

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking wil dat de overheden in West-Afrika strengere regels maken en dat bedrijven zich inspannen om schonere brandstoffen te leveren.

De diesel die in veel Afrikaanse steden wordt gebruikt, bevat soms meer dan 300 keer zoveel zwavel als in Europa is toegestaan. Ploumen benadrukt dat het verhandelen van vuile diesel internationaal niet verboden is en dat ontwikkelingslanden zelf regels moeten stellen.

Handelaren

Ook westerse handelaren kunnen volgens Ploumen niet in hun eentje zorgen voor de uitbanning van vuile diesel.

Maar ze roept de bedrijven wel op met hun collega's en met overheden te praten om samen te werken aan schonere brandstof. Volgens de minister is met de bijeenkomst in Den Haag een eerste stap gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl