NOS NieuwsAangepast

Raad van State nog steeds kritisch over Orgaanwet D66

De Raad van State houdt bedenkingen bij het D66-voorstel over donorregistratie. Kern van het plan van D66-Kamerlid Dijkstra is dat mensen die niet reageren op de vraag of ze orgaandonor willen worden toch als donor worden geregistreerd. Om tegemoet te komen aan eerdere kritiek paste D66 het oorspronkelijke voorstel op een paar punten aan. Zo blijft zichtbaar of mensen actief ja hebben gezegd. Als ze niet hebben gereageerd, komt bij hun naam "geen bezwaar" te staan. De Tweede Kamer nam het wetsvoorstel in september aan, met een zeer kleine meerderheid.

Om het voorstel wet te laten worden, moet ook de Eerste Kamer er nog mee instemmen en die vroeg daarom de Raad van State om een nieuw advies. Het adviesorgaan was eerder erg kritisch.

De Raad zegt nu dat de initiatiefwet voor een "meer gebalanceerd beslissingssysteem" voor orgaandonatie zorgt dan het oorspronkelijke plan. De Raad wijst er onder meer op dat er nu een regeling voor wilsonbekwamen is en dat de positie van nabestaanden wordt versterkt.

Principiële wijziging

Maar de Raad houdt veel aanmerkingen. Volgens het adviesorgaan wordt de "principiële wijziging" van het donorregistratiesysteem niet anders door de opname van een nieuwe categorie van "geen bezwaar". De Raad blijft van mening dat de wijziging beter moet worden gemotiveerd.

De Raad van State vindt het ook niet helder welke eisen aan nabestaanden en artsen worden gesteld als de registratie in het register afwijkt van de wens van de donor en noemt verder de regeling voor wilsonbekwamen niet sluitend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl