NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 5 december: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, vandaag schijnt op de meeste plaatsen de zon. Alleen in het noorden kan het nog wat mistig zijn. Het blijft wel koud, met maxima tussen de 0 en 4 graden. Vanavond vriest het weer flink, tot -8 in het noordoosten.

Wat heb je gemist?

De Italiaanse premier Renzi vertrekt. Hij zegt de volle verantwoordelijkheid te nemen voor de nederlaag bij het referendum over een aantal grondwetswijzigingen. Met bijna alle stemmen geteld heeft zo'n 60 procent van de Italianen nee gezegd tegen zijn voorstellen. Vandaag moet de president van Italië beslissen of er dit voorjaar verkiezingen komen, of dat een tijdelijk zakenkabinet het landsbestuur langer waarneemt. Analisten zijn bang dat het vertrek van Renzi grote gevolgen heeft voor de Europese economie.

De Amerikaanse overheid geeft geen vergunning voor de aanleg van een oliepijpleiding door het Standing Rock-reservaat in de Amerikaanse staat North Dakota. Indianen en milieu-activisten hebben maanden tegen de aanleg geprotesteerd. De indianen zien de pijpleiding als een bedreiging voor hun waterbronnen en een ontheiliging van de plekken waar hun voorouders begraven zijn. Er wordt nu een alternatieve route gezocht voor het laatste stuk van de leiding, die olie van North Dakota naar de zuidelijker gelegen staat Illinois moet brengen.

In Amstelveen is een vrouw van 87 in een rolstoel omgekomen bij een ongeluk op een zebrapad. Ze werd aangereden door een auto en overleed in het ziekenhuis. Het ongeluk gebeurde gistermiddag op de Groenelaan. De bestuurder van de auto was een 79-jarige man.

Donald Trump heeft op Twitter China aangevallen op zijn economische politiek en de manier waarop het land in de Zuid-Chinese Zee opereert. Het is de tweede keer in korte tijd dat Trump China tegen de haren instrijkt. Afgelopen vrijdag sprak de aanstaande president van Amerika telefonisch met de president van Taiwan. Tegen de zin van China, dat Taiwan ziet als een afvallige provincie.

Hotelgasten zijn met lakens uit de ramen van hun kamers ontsnapt

Bij een grote brand in een hotel in de Pakistaanse stad Karachi zijn maandag ten minste elf mensen omgekomen, vier vrouwen en zeven mannen. Tientallen mensen raakten gewond, melden lokale media. De brand ontstond op de zesde verdieping en was volgens de burgemeester na vier uur onder controle. Reddingswerkers wisten met een kraan zeker honderd mensen uit het brandende hotel te redden. Volgens het lokale ziekenhuis worden zo'n zeventig mensen behandeld voor het inademen van rook, van wie dertig in kritieke toestand verkeren.

Verder vandaag...

...maakt het NOC*NSF de verdeling van de topsportgelden voor de komende jaren bekend. De sportbonden worden vanochtend ingelicht, vanmiddag is er in Papendal een persconferentie.

In Amersfoort geeft de de nieuwe politieke partij GeenPeil vanmiddag een presentatie en vandaag, 5 december, wordt op veel scholen het Sinterklaasfeest gevierd.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl