De Belgische wegen zijn in Nederlandse ogen altijd erg rommelig
NOS NieuwsAangepast

Betonstop: een steek in het hart van de Vlaming

Er zijn boeken over verschenen; er zijn hele websites die vol bewondering de pareltjes van de Vlaamse architectuur uitlichten. In Vlaanderen zijn de regels voor het bouwen van een huis een stuk minder streng dan in Nederland. Er kan meer en mag meer. Dat is een vrijheid die veel Vlamingen koesteren, maar er lijkt nu toch een einde aan te komen.

De Vlaamse regering gaat bouwregels opstellen. Vanaf 2040 mogen de Vlamingen niet langer een huis bouwen op de plek van hun eigen keuze. Daarover heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt. Want de Vlamingen nemen te veel open ruimte in beslag. "Nergens in Europa wordt er zo veel open ruimte per burger ingenomen", schetste de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck van de Vlaamse regering de problematiek.

"Er wordt heel veel lukraak gebouwd in Vlaanderen, in België. En dat willen ze dus gaan afremmen met een betonstop, die pas over 24 jaar ingaat", zegt correspondent Joris van Poppel. "De bedoeling is dat er niet meer kavels bij komen op de plekken waar nu natuurgebieden of weilanden zijn."

Nieuwe wet moet Belgische bouwwoede aan banden leggen

Vanuit Hollands perspectief is België een enorm rotzooitje

Correspondent Joris van Poppel

Het lukraak bouwen leidt volgens Van Poppel tot het België dat we nu kennen. "Als je via plattelandswegen België inrijdt, zie je dat er overal huizen staan. Je ziet hier niet de eindeloze weilanden of mooie polders die je in Nederland hebt. De Vlaming bouwt ruim, de huizen zijn groter en staan een beetje kriskras door elkaar. Het liefst langs wegen waardoor dorpjes heel uitgestrekt worden, lintbebouwing heet dat."

Het voordeel van lintbebouwing is dat je wat meer ruimte hebt, en dat het er niet uitziet zoals in Nederland in een Vinex-wijk. Van Poppel: "Je hebt inderdaad veel ruimte. De voorkant ligt dan aan een drukke weg, maar aan de achterkant kijk je dan een weiland in. Daar in dat weiland staat dan misschien weer één ander huis, maar niet veel. Het biedt heel veel vrijheid, maar het leidt vanuit Hollandse blik tot een enorm rotzooitje."

"Het is iets waar de Vlamingen heel erg van houden, want die zeggen: 'het is vrijheid'. Iedereen wil zijn eigen huis bouwen waar hij wil en waar hij kan, als hij dat kan betalen. Zo groot mogelijk, zo mooi mogelijk, zo apart mogelijk."

De Vlaming is geboren met een steen in zijn maag.

Correspondent Joris van Poppel

De nieuwe wet gaat pas over 24 jaar in, dus veel verzet is er nog niet. Maar de Vlamingen zijn niet blij, aldus Van Poppel. "Dit is wel een steek recht in het hart van de inwoners van Vlaanderen. De uitdrukking in België is dat een Vlaming wordt geboren met een steen in zijn maag. En daar bedoelen ze mee dat iedere Vlaming vanaf zijn geboorte zijn eigen huis wil bouwen, dat is het grote levensdoel van heel veel Vlamingen, de grote meerderheid.

En dan wil je dus alle vrijheid hebben om dat huis zo mooi en zo groot mogelijk te bouwen en op de plek die je zelf hebt uitgekozen, mooi in dat bos of mooi aan de rand van dat weiland. Als dat gaat stoppen, dat is een revolutie natuurlijk. Daar gaat ongetwijfeld nog heel veel discussie over komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl