NOS NieuwsAangepast

Psychiatrische thuishulp onmisbaar: ik was een asociaal typetje

Psychiatrische hulp aan huis staat onder druk, zo blijkt uit een Trimbos-rapport dat de NOS heeft ingezien. En dat is jammer, vindt psychiater Roland Hoven die cliënten thuis bezoekt in Breda. "Het is belangrijk om mensen in hun eigen situatie te leren kennen, omdat ze zich meer op hun gemak voelen en dan heb je toch een ander gesprek."

En er zitten nog andere voordelen aan, vertelt hij. "Je leert bijvoorbeeld huisgenoten kennen, je ziet wat voor boeken mensen in de kast hebben." Een van de cliënten die de psychiater thuis bezoekt is Jan. De kunstenaar is erg geholpen door het zogeheten FACT-team.

"Ik heb een periode gehad dat ik zwaar depressief was", vertelt de kunstschilder. "Toen kwam er niet veel terecht van het werken. Ik ging toen ook drinken. Dat was geen denderend succes. Ik was een asociaal typetje."

Voor Jan maakte psychiatrische hulp aan huis het verschil

Het mobiele team heeft voor de nodige aardverschuivingen gezorgd. En nu loopt het als een trein.

Cliënt Jan

Zijn psychiater vult aan. "Hij was erg eenzaam en maniakaal met zijn kunst bezig. Jan kon daar geen rem op zetten en raakte geïsoleerd, zijn huis was verwaarloosd. Door bemiddeling van het FACT-team, was hij uiteindelijk bereid tot medicatie. Daardoor kreeg hij meer ruimte in zijn hoofd. Dat heeft zijn leven echt enorm veranderd."

Als gevolg daarvan ging Jan voortaan naar het buurthuis om te schilderen, elke dag behalve in het weekend. "In het buurthuis, tussen de mensen, heb je een beter leven. Ik ga zou dat andere mensen ook gunnen. In het begin is het misschien onwennig, maar als je daar doorheen bent..."

"Roland en zijn team hebben mij daarnaartoe gedirigeerd, dus daar heb ik wel wat aan te danken", gaat Jan verder. "Zij hebben voor de nodige aardverschuivingen gezorgd. En nu loopt het als een trein."

Roland Hoven op huisbezoek bij Jan (links)

Mensen worden thuis beter geholpen dan in de ziekelijke omgeving van een ziekenhuis.

Roland Hoven

En dat was niet gebeurd zonder het mobiele team, denkt de kunstenaar. "Je krijgt mij niet zomaar in een instelling, dan moet je van goeden huize komen. Want dat is net alsof je achter de tralies zit." Hoven sluit zich daarbij aan, in iets andere bewoordingen. "Een opname is traumatiserend. Ik zie dat mensen beter worden geholpen in hun thuissituatie, dan in de ziekelijke omgeving van bijvoorbeeld een ziekenhuis."

De psychiater is dan ook groot voorstander van thuis behandelen. "Jan is een prachtig voorbeeld, een mooi succesverhaal, maar zo zijn er eigenlijk wel meer", vertelt hij. "Ik heb het idee dat deze zorg bij het overgrote deel van de cliënten leidt tot een hogere kwaliteit van leven. En dat is wat gezondheid is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl