Partijleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren
NOS NieuwsAangepast

Partij voor de Dieren en 50PLUS gaan geen lijstverbinding aan

De Partij voor de Dieren en 50Plus gaan bij de komende verkiezingen geen lijstverbinding aan. Een meerderheid van de aanwezigen bij het partijcongres van de PvdD stemde vandaag tegen een samenwerking met de ouderenpartij.

De leiding van 50Plus voelt wel voor samenwerking met de partij van Marianne Thieme. Partijvoorzitter Jan Nagel zei vorige maand dat hij zint op een lijstverbinding met de PvdD, omdat het stemgedrag van de twee partijen vaak overeenkomt.

De Tweede Kamer wil een einde maken aan lijstverbindingen bij verkiezingen. Zowel de PvdD als 50Plus steunde vorig jaar een motie van de VVD om dit te doen.

Strategisch stemmen

Thieme sprak op het partijcongres de hoop uit dat kiezers zich bij de verkiezingen in maart niet laten verleiden tot een strategische stem op een van de grotere partijen. "Wij zouden mensen willen oproepen om te stemmen met hun hart, en niet om bepaalde partijen uit het kabinet te houden", zei Thieme op NPO Radio 1.

Op het congres werd uitgebreid gesproken over het standpunt over vis- en veehouderij in het verkiezingsprogramma. Overwogen werd om een algeheel verbod in het programma op te nemen, maar zover kwam het niet. Wel stemden de aanwezigen, overeenkomstig met het advies van het partijbestuur, om een sterke vermindering van de vis- en veehouderij in het programma op te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl