ChristenUnie-leider Segers met premier Rutte in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

ChristenUnie wil deel meevaller inzetten voor gezinnen

ChristenUnie-lijsttrekker Segers vindt dat 1,1 miljard van de meevaller die het kabinet gisteren presenteerde, naar gezinnen moet gaan. Hij zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dat die er anders, door de stijgende zorgpremie, fiks op achteruit gaan.

De meevaller bedraagt 4,3 miljard euro. Het kabinet wil dat een deel naar de schatkist gaat om het begrotingstekort te verminderen. Een ander deel wordt ingezet als compensatie voor militairen, politieagenten, leraren en anderen die volgend jaar meer pensioenpremie gaan betalen.

Segers vindt dat een goede zaak, maar volgens hem vallen gezinnen die zorg nodig hebben, ten onrechte buiten de boot. "Mark Rutte beloofde met Prinjsjesdag dat niemand erop achteruitgaat. Maar de zorgpremie is omhoog gegaan en deze gezinnen betalen daar een fikse prijs voor."

Verkiezingsprogramma

De ChristenUnie heeft vandaag een congres in Nijkerk. Daar wordt het verkiezingsprogramma vastgesteld. Het gezin is daarin opnieuw speerpunt. Volgens de lijsttrekker wordt er de laatste tijd veel gesproken over tegenstellingen in de samenleving. Als je daar iets aan wilt doen, moet je beginnen bij het gezin, zei hij op Radio 1.

Volgens hem beboet dit kabinet mensen die hun baan opzeggen omdat zij voor de kinderen zorgen of mantelzorger worden, "op een vreselijke manier". "Een eenverdiener met een modaal inkomen betaalt zes keer zoveel belasting als een tweeverdiener met hetzelfde inkomen."

'Rutte schmiert'

In een interview met het Nederlands Dagblad haalt Segers hard uit naar VVD-leider Rutte. "Hij schmiert met de christelijke kaart, met maar één doel: zoveel mogelijk stemmen vergaren. Dat kan voor hem linksom, door te zeggen: voor 'voltooid leven' hoef je geen D66 te stemmen. En het kan voor hem rechtsom, als hij kennelijk wil laten zien dat je geen christelijke partij nodig zou hebben om iets van christelijke inspiratie in de politiek te hebben", aldus Segers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl