NOS Nieuws

We kiezen steeds vaker voor vrijwillig eigen risico

Mensen kiezen steeds vaker voor een vrijwillig eigen risico bij hun zorgverzekering. In 2006 was dit 5 procent, dit jaar is dat opgelopen naar 12 procent, meldt het Centraal Planbureau.

Wie een heel jaar niet ziek wordt en helemaal geen medische hulp of medicijnen nodig hebt, is goedkoper uit met een zo hoog mogelijk eigen risico. Want hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie.

Hoogopgeleide jonge mannen

In het algemeen kiezen mannen, hoogopgeleiden, jongeren, mensen met een hoog inkomen en mensen met lage zorgkosten vaker voor een vrijwillig eigen risico dan vrouwen, ouderen, mensen met een lager inkomen en mensen met hoge zorgkosten.

Voor meer dan 80 procent van de mensen die kiezen voor het maximale vrijwillige eigen risico van 500 euro levert dat ook een voordeel op. De korting op hun zorgpremie is dan dus groter dan hun extra zorgbetalingen vanwege het eigen risico.

Maximaal 885 euro

In 2017 is het verplichte eigen risico 385 euro. Je kunt daarbovenop dus kiezen voor een extra eigen risico van maximaal 500 euro. In totaal levert dat dus een eigen risico van 885 euro op. Dit jaar koos meer dan de helft van de mensen met een vrijwillig eigen risico voor dit maximum van 500 euro.

Zorgverzekeraars hebben de afgelopen weken hun premie voor volgend jaar bekendgemaakt. Klanten kunnen de komende tijd overstappen en beslissen of ze hun eigen risico willen verhogen, verlagen of hetzelfde laten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl