De plek in het bos waar Nicole van den Hurk werd gevonden in november 1995
NOS NieuwsAangepast

'Na 21 jaar gesol hopelijk gerechtigheid voor Nicole'

"We zitten al 21 jaar op dit vonnis en deze dag te wachten." Vanmiddag is het dan eindelijk zover: de rechter in Den Bosch doet uitspraak in de zaak tegen Jos de G., de man die Nicole van den Hurk zou hebben verkracht en vermoord. Het Openbaar Ministerie heeft 14 jaar cel tegen hem geëist. "Het gaat heel spannend worden", zegt vader Ad van den Hurk.

Nicole werd in oktober 1995 omgebracht, maar pas in 2014 kwam de verdachte in beeld toen een dna-spoor in zijn richting wees. Sindsdien kwam de zaak in een stroomversnelling.

Van den Hurk woonde elke zitting van het proces bij. "Als je dan hoort hoe je dochter precies is omgekomen, wat er met haar is gebeurd en hoe lang ze heeft geleden, dan is dat een heel bittere pil", zegt hij in een gesprek met het NOS Radio 1 Journaal.

De confrontatie met de 49-jarige verdachte uit Helmond noemt Van den Hurk beangstigend. "Je zit een paar meter van de man die hoogstwaarschijnlijk het leven van je kind heeft genomen. Iemand van wie je weet dat hij een aantal vrouwen mishandeld en verkracht heeft."

Vooral ook de manier waarop De G. over zijn daden praat, beangstigt Van den Hurk. "Hij vindt het hebben van seks met vrouwen op een brute manier niet meer dan het doen van boodschappen." Zijn eigen uitspraak volgens Van den Hurk. "Dan gaan er toch rillingen door je heen en vraag je je af: wat heeft mijn meisje allemaal meegemaakt?"

In de allerlaatste zitting diende de familie Van den Hurk nog een wrakingsverzoek in om de rechters in de zaak te vervangen. Dat was omdat de familie nauwelijks spreekrecht kreeg en niet kon reageren op dingen die over Nicole waren gezegd, terwijl ze daar na 21 jaar grote behoefte aan hadden.

"Bijvoorbeeld over hoe mijn meisje is weggezet door de verdediging. Als zijnde een of ander goedkoop sletje dat overal maar aan de drank zat, maar niets is minder waar. Ik had er als vader veel behoefte aan om dat recht te zetten en dat werd niet gehonoreerd."

Iets anders wat de familie dwarszat, was dat ze in de rechtbank vlak bij de pers plaats moesten nemen. Als ze met hun advocaat hadden overlegd, stond dat volgens Van den Hurk binnen een minuut op Twitter. "Dat hing ons op een gegeven moment de keel uit. Gaat het nog wel zoals wij willen? Wordt het niet tijd dat wij een sein afgeven aan de rechtbank van: 'wij zijn wel degelijk de slachtoffers'. Er is 21 jaar met ons gesold door een verdachte die dan hopelijk vandaag veroordeeld wordt en wij willen daar recht in hebben."

Geen enkel meisje in dit land is veilig voor hem.

Ad van den Hurk

De familie heeft ook nog een aanklacht ingediend tegen de verdachte. De G. zou zich na het wrakingsverzoek naar Van den Hurk hebben gekeerd en een schietend gebaar hebben gemaakt. "Alle camera's hebben dat vastgelegd en iedereen heeft dat gezien."

Voor Van den Hurk was dit het bewijs dat de verdachte - in tegenstelling tot wat deskundigen zeggen - opnieuw tbs zou moeten krijgen. "Als deze man dadelijk een café binnenstapt en ze staan drie keer op zijn voet en hij heeft vijf glazen bier op, dan komt de oude De G. weer naar boven. Dan is geen enkel meisje in het land veilig voor hem. Deze man moet eigenlijk begeleid blijven worden in deze maatschappij."

Hoe de zaak tegen Jos de G. vorig jaar begon

Over de eis van 14 jaar heeft Van den Hurk gemengde gevoelens. "Elke straf is te weinig voor een kindermoord. Maar je kunt geen jaartal op een moord plakken, want iemand die is vermoord heeft geen jaartallen meer."

Maar Van den Hurk weet ook dat een eis van 14 jaar het hoogst haalbare was. "Dat heeft de officier van justitie ons uitgebreid uitgelegd. Ze kunnen niet meer eisen. Dit is het maximum wat je in Nederland kan en mag eisen in deze zaak, dus we moeten daar tevreden mee zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl