NOS Nieuws

Kandidaat-minister dacht nog eerder aan een muur dan Trump zelf

Donald Trump heeft de Republikeinse senator Jeff Sessions voorgedragen als minister van Justitie. Daarmee beloont hij een trouwe, maar niet onomstreden, bondgenoot voor diens steun.

In februari was Sessions de eerste zittende senator die Trump steunde. Zijn naam werd daarom eerder ook genoemd als mogelijke vice-presidentskandidaat, tot Mike Pence dat werd.

Sessions is voorzitter van de Senaatscommissie voor Immigratie en heeft Trump ook tijdens de campagne advies gegeven over zijn immigratieplannen. Sterker: de senator uit Alabama heeft volgens Amerikaanse media al veel eerder dan Trump geprobeerd een muur te laten bouwen langs de grens met Mexico. In 2005 pleitte hij voor een 2000 kilometer lange muur. Een project dat tussen de vier en acht miljard dollar zou gaan kosten. Maar het plan sneuvelde.

Ku Klux Klan

Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen over mogelijk racistische trekjes van Sessions. Hij zou hebben gezegd dat hij dacht dat de Ku Klux Klan "wel oké" was, tot hij erachter kwam dat "sommige leden marihuana rookten". En Sessions noemde de burgerrechtenbeweging die opkwam voor belangen van zwarte amerikanen ooit "on-Amerikaans".

Ook stelde hij als openbaar aanklager in 1984 een onderzoek in tegen drie leden van de burgerrechtenbeweging NAACP op verdenking van verkiezingsfraude. Uiteindelijk vond hij veertien verkeerd gebruikte stembiljetten op een totaal van 1,7 miljoen.

Afwijzing

In 1986 werd hij door de Senaat afgewezen als federaal rechter, na een voordracht door president Reagan. Zo'n afwijzing is zeer uitzonderlijk. Voor Sessions was het daarom ook een grote persoonlijke overwinning toen hij jaren later alsnog tot senator werd gekozen en zo onderdeel werd van het orgaan dat hem eerder zo had dwarsgezeten.

Overigens moet de Senaat ook nu nog goedkeuring geven aan Sessions' nominatie als minister van Justitie. Maar inmiddels heeft de senator uit Alabama veel krediet opgebouwd bij zowel Republikeinen als Democraten. Een woordvoerder van Trump heeft gezegd dat hij geen problemen rond de benoeming verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl